Effects of Ripening and Storage Temperatures on the Quality of Banana

바나나의 후숙 밑 저장 온도가 품질에 미치는 영향

  • 한광수 (우석대학교 생명자원과학부) ;
  • 고하영 (우석대학교 식품영양 식품공학부)
  • Published : 1999.06.01

Abstract

Philippine bananas were ripened at various temperatures(18$^{\circ}C$, 21$^{\circ}C$ and 25$^{\circ}C$) for 5 days and stored at 13$^{\circ}C$ and ambient temperature(13-20$^{\circ}C$) for 16 days. Their quality changes were evaluated during the storage. The color chart number and soluble solids of bananas before storage showed 4.2-5.2 and 18.7-18.8$^{\circ}$ Bx at 18$^{\circ}C$ and 21$^{\circ}C$ ripening and 5.5 and 20.1 $^{\circ}$Bx at 25$^{\circ}C$ ripening, respectively. Weight losses reached about 1% around 10 days in all storage conditions. Soluble solids increased initially for 4-6 days and then decreased slightly. Color chart number changed from 4.2-5.5 after ripening to 7 after 2-4 days storage. Blackening of 18$^{\circ}C$ and 21$^{\circ}C$ ripened bananas occurred after 4 days storage at 13$^{\circ}C$ and after 2 days storage at ambient temperature. Decay of 18$^{\circ}C$ and 21$^{\circ}C$ ripening bananas increased from 2.1% after 6 days at 13$^{\circ}C$ storage and 4.2% after 4 days at ambient temperature storage to 75-100% within 2-4 days after that times. The decay of 25$^{\circ}C$ ripened bananas rapidly increased after 2 days at 13$^{\circ}C$ storage and at the initial at ambient temperature storage.

필리핀산 바나나를 온도(18$^{\circ}C$, 21$^{\circ}C$, $25^{\circ}C$)별로 5일간 후숙하고 13$^{\circ}C$와 및 상온(13-2$0^{\circ}C$)에서 16일간 저장하며 품질 변화를 조사하였다. 후숙 직후 바나나의 색도와 당도는 18$^{\circ}C$와 21$^{\circ}C$ 후숙이 4.2-5.2와 18.7-18.8$^{\circ}$이었고 $25^{\circ}C$ 후숙이 각각 5.5와 20.1$^{\circ}$를 나타냈다. 저장온도 및 후숙 방법에 따른 중량의 변화는 큰 차이 없이 저장 10일경에 약 1%로 증가하였으며, 당도는 20$^{\circ}$ 내외에서 거의 변화가 없거나 약간 증가 후 감소하였으며, 색도는 초기 5부근에서 2-4일 만에 완전 노랑인 7의 상태로 되었고, 혹반점은 정상 및 저온 후숙품이 13$^{\circ}C$에서 4일, 상온에서 2일만에 발생되었다. 변질율은 저온 및 정상 후숙이 13$^{\circ}C$에서 저장 6일 후 2.1%, 상온에서는 4일 후 4.2%로 그 이후부터는 75-100%로 급격히 증가하였으며, 고온 후숙은 13$^{\circ}C$ 저장에서 저장 2일 상온저장에서는 저장 초기 이후부터 변질이 급격히 진전되었다.

Keywords