Extraction of Red Ginseng Extract by Impulse Vacuun System

Impulse-Vacuum System을 이용한 홍삼엑스의 추출

  • Published : 1999.09.01

Abstract

This study was carried out to establish the extraction method of red ginseng extract without saponin decomposition. Red ginseng was extracted with impulse vacuum system and multi-stage extraction method. Crude saponin content of red ginseng extract (RGE) from impulse vacuum system was 5.4-5.9%, while that of RGE from multi-stage extraction method was 8.2-8.3%. However, HPLC Patterns indicated that saponins of RGE from impulse vacuum system were hardly decomposed, while those of RGE from multi-stage extraction method were decomposed, especially in ginsenoside -Rgl and -Re saponin. Also, the yields of red ginseng by impulse vacuum system were 15 to 20 times higher than that of multi-stage extraction method.

추출 시간을 5시간으로, 추출 온도를 33-5$0^{\circ}C$로 설정한 진공역적방식 조건과 8$0^{\circ}C$의 고온의 다중단 추출방식 간의 조사포닌 함량비교 결과, 고온의 다중단 추출방법으로 제조한 흥삼엑스의 조사포닌 함량이 8.1-8.2%인데 비하여, 저온 및 단시간 추출인 진공역적 추출방법은 조사포닌 함량이 5.4-5.9%로 조사포닌 함량은 낮은 반면에 사포닌 Rg$_1$ 및 Re의 분해가 거의 없는 것으로 나타났다. 또한 진공역적 추출방법이 다중단 추출방식보다 수율에서도 15-20% 높은 경향을 나타내었다. 진공역적추출 엑스의 색상은 기존 다중단 추출 방식으로 추출된 엑스와 유사하였고, 유동성은 보다 향상된 것으로 나타났다.

Keywords