대장균에서 선구-M1 RNA의 3'-말단 가공에 관여하는 효소들의 부분 정제와 그 특성 조사

Partial Purification and Characterization of Enzymes Involved in the Processing of Pre-M1 RNA at the 3' End in Escherichia coli

  • Kim, Ha Dong (Department of Chemistry, Seoul National University) ;
  • Ko, Jae Hyeong (Department of Chemistry, Seoul National University) ;
  • Cho, Bong Rae (Department of Chemistry, Chogju University) ;
  • Lee, Young Hoon (Department of Chemistry, Korea Institute of Science and Technology) ;
  • Park, In Won (Department of Chemistry, Seoul National University)
  • 발행 : 19990600

초록

대장균의 RNase P의 RNA 성분인 M1 RNA는 대장균 rnpB 유전자의 주요한 일차전사물인 선구-M1 RNA로부터 3'가공으로 생성된다. 이 가공 활성을 가지고 있는 효소 분획을 부분 정제하고 그 특성을 조사하였다. 이 활성 분획을 높은 염농도에 노출시키면 가공 활성이 불활성화하는 것으로 보아, 가공효소는 여러 효소로 이루어진 효소 복합체인 것으로 추정된다. 이 효소 분획은 화학적 핵산 가수분해효소인 납(II) 이온으로 처리하면 효소 활성을 잃지만, 효소 분획 자체에서 추출한 RNA를 가하면 효소 활성을 되찾는다. 이 결과는 효소 활성에는 RNA 분자가 필요하다는 것을 시사한다. 부분 정제한 효소로 형성되는 절단자리들의 분석 결과도, 3'가공과정이 여러 효소에 의하여 일어나고, 적어도 두 가지 다른 경로로 일어난다는 것을 암시한다.

Ml RNA, the RNA component of RNase P from Escherichia coli, is produced by 3' processing of pre-Ml RNA, a major primary transcript of the rnpB gene. The enzyme fraction containing the processing activity was partially purified and characterized. Since exposure of the active fraction to the high salt condition results in the inactivation of the processing activity, the processing enzyme seems to be an enzyme complex composed of multiple enzymes. The enzyme fraction loses the processing activity when treated with the chemical nuclease lead(II) ion, but regains its activity by the addition of RNA isolated from the enzyme fraction itself, suggesting that an RNA molecule(s) may be essential for the processing activity. Analysis of cleavage sites produced by the partially purified enzyme fraction also implies that the 3' processing occurs by multiple enzymes and at least in two distinct pathways.

키워드

참고문헌

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