Identification of Antifungal Activity Subatnces on Seedborn Disease from Garlic and Taxus Extracts

마늘, 주목의 추출물로부터 종자전염성병에 대한 항균활성물질 동정

  • Chung, III Min (Department of Crop Science, College of Agriculture and Life Science, KonKuk University) ;
  • Paik, Su Bong (Department of Crop Science, College of Agriculture and Life Science, KonKuk University)
  • 정일민 (건국대학교 농업생명과학대학 식량자원학과) ;
  • 백수봉 (건국대학교 농업생명과학대학 식량자원학과)
  • Received : 1998.08.29
  • Published : 1999.02.25

Abstract

Antifungal substances were isolated and identified from garlic and taxus extracts to develop safe and broad fungicide. The inhibitory effect of seedborn disease of sesame, pepper, radish, chinese cabbage by formulation of antifungal substances was investigated. The antifungal substance isolated through column chromatography from garlic and taxus extracts was confirmed by GC-MS as allicin($C_6H_{10}OS_2$) and taxol($C_{47}H_{51}NO_{14}$) and the quantified content from each extracts by HPLC analysis was 0.62%, 0.29%, respectively. The formulation composed of garlic and taxus extracts controlled effectively the seedborn fungi tested in this study at 10X dilution, but at 100X dilution the inhibitory effect decreased. Phytotoxicity of these formulations did not recognized.

마늘과 주목의 추출물로부터 참깨, 고추, 무우, 배추의 종자전염성병에 대하여 항균활성을 보인 활성물질을 분리, 동정하여 항균 범위가 넓고 안정성이 있는 종자소독제를 개발하고자 실험한 결과 마늘에서 항균성물질은 allicin($C_6H_{10}OS_2$)으로 분리 동정되었고 그 함유량은 0.62%로 검출되었고 주목에서 항균성물질은 taxol($C_{47}H_{51}NO_{14}$)로 분리, 동정되었고 그 함유량은 0.29%로 검출되었다. 마늘, 주목 추출액을 주성분으로 제제화한 농약을 공시하여 공시병원균에 대한 방제효과를 검정한 결과 10배 농도에서는 방제효과가 높았고 100배 농도에서는 다소 낮았다. 제제의 약해는 없었다.

Keywords

Acknowledgement

Supported by : 농촌진흥청

References

  1. Rev. of Plant Prot. Re. v.10 P. Neagaard
  2. Rev. of Plant Prot. Re. v.10 T. Ymaguchi
  3. Proc. Assoc. Pl. Prot. Sikoku v.9 K. Ohata;C. Kubo
  4. Bull. of Iwata-Ken Agr. Expt. Sta. v.20 S. Watanabe
  5. Science v.174 S. V. Amonker;A. Banerji
  6. Plant Dis. Rep. v.63 no.10 D. A. Johnson;L. E. Clark
  7. 한국균학회지 v.17 no.1 白壽鳳
  8. 농사시험연구논문집(농업산학협동) v.32 채소류 잿빛곰팡이병 방제를 위한 길항식물의 탐색과 활용기술개발(I) 白壽鳳
  9. 농사시험연구논문집(농업산학협동) v.33 채소류 잿빛곰팡이병 방제를 위한 길항식물의 탐색과 활용기술개발(I) 白壽鳳;慶錫憲
  10. 환경환경농학회지 v.13 no.3 백수봉;경석헌;도은수;오연선;박병근
  11. Mycologia v.70 R. A. Framtling;G. S. Bulmer
  12. J. Food Sci. v.44 A. Sharma;G. H. Tewari;A. J. Shrinkhande;S. R. Padwaldesai;C. Bandyoradyay
  13. Abstr. Ann. Phytopath. Soc. Japan v.51 J. S. Park;S. Nishimura;S. Manumo;M. Katayama
  14. J. Amer. Oil Chem. Soc. v.55 I. G. Sumrel;R. R. Mod;F. C. Magne
  15. Ann. Phytopath. Soc. Japan. v.52 C. R. Powell;W. H. Ko
  16. Apple. Microbial v.17 M. G. Johnson;R. H. Vaughn
  17. Agric. Food Chem. v.19 M. H. Brondnitz;J. V. Pascale
  18. Angewante, Chemie. a Journal of the Gesellschalft Deutscher chemikar v.31 B. Eric
  19. Phytochemistry v.4 A. I. Virtanen
  20. J. Am. Chem. Soc. v.67 C. J. Cavallito;J. H. Baliley;J. S. Buck
  21. Antimicrob. Agents Chemother. v.11 Y. Yamata;K. Azuma
  22. Dictionary of Natural Products v.9 J. Buckingham