Effects of processing conditions on physical properties of alginate film

가공조건이 alginate 필름의 물리적성질에 미치는 영향

  • YOU Byeong-Jin (Department of Food Science, Kangnung National University) ;
  • SHIM Jae-Man (Department of Food Science, Kangnung National University)
  • Published : 1999.09.01

Abstract

The processing conditions for producing and edible alginate film from sea tangle were investigated by measuring water vapor permeability (WVP), tensile properties and colors of film. The alginates were extracted with $3\%$ sodium carbonate ($Na_2CO_3$) solution for 5 hrs, and the alginate films were prepared with extracted sodium alginates, D-gluconic acid lactone, $CaCO_3$ and various plasticizers, As the concentration of alginate in making the film was increased, the WVP and elongation of the film were decreased and the tensile strength was increased. The higher amount of plasticizer showed the higher WVP and elongation, and the order of various plasticizers in increasing the WVP and elongation of the film was glycerol, polyethylene glycol, and sorbitol. The addition of sorbitol in the film showed the highest value (89.57) in lightness of Hunter color system and the film added polyethylene glycol had the highest values (-1,12 and 11.4) in redness and yellowness.

생분해성으로서 가식성인 alginate 필름을 가공하기 위한 기초자료로써 $3\%$ $Na_2CO_3$ 추출시간 5시간으로 추출한 alginate로 만든 alginate 필름의 수증기 투과율과 장력성에 영향을 미치는 alginate농도와 가소제의 종류별 첨가량에 관한 조건을 측정한 결과는 다음과 같다. Alginate의 농도가 증가할수록 인장강도는 증가하였으나 수증기 투과율과 신장도는 감소하였다. 반면에 가소제의 첨가량이 증가할수록 수증기 투과율과 신장도는 증가하였으나 인장강도는 감소하였다. 가소제의 종류별에 따른 수증기 투과율은 glycerol, polyethylene glycol 및 sorbitol 첨가 필름 순으로 높게 나타났으며, 인장강도는 polyethylene glycol, sorbitol, glycerol 첨가 필름 순서이었으나 신장도는 그 반대되는 결과였다. 가소제의 종류와 필름의 색은 sorbitol 첨가 필름의 색이 가장 자았고, 황색도는 glycerol 첨가 필름이 가장 높았고, 적색도는 polyethylene glycol 첨가 필름이 가장 높았다. 그리고 전체적인 색의 차이에서는 polyethylene glycol 첨가 필름이 가장 높았다.

Keywords