Studies on Nutritional Components of Liver Sausage

간소시지의 영양성분에 관한 연구

  • Lee, Sook-Mi (Department of Food and Nutrition, Myong-Ji University) ;
  • Cho, Jung-Soon (Department of Food and Nutrition, Myong-Ji University)
  • 이숙미 (명지대학교 식품영양학과) ;
  • 조정순 (명지대학교 식품영양학과)
  • Received : 1999.10.14
  • Published : 1999.12.31

Abstract

The purposes of this study were to investigate the applicability of pork liver in manufacturing sausages and to examine the nutritional components of liver sausages prepared. Sausages containing different proportions of pork liver were manufactured with various processes and were analysed for their nutritional value. Based on the basic recipe for manufacturing sausages, fifteen recipes were proposed with different combinations of ingredients. Sausages manufactured with different methods (sliceable, spreadable, smoked spreadable) and different proportions of liver also were evaluated. The results were obtained as follows : 1. The average contents of moisture, protein, fat, carbohydrate, fiber, ash, and energy were 62.31 %, 15.71 %, 17.12%, 3.88%, 0.24%, 1.48%, and 234.04 kcal/100 g respectively. As the percentage of liver increased, the fat content and total energy were decreased significantly. 2. As the percentage of liver in sausage increased, the content of amino acids including valine, leucine, isoleucine, threonine, lysine, phenylalanine, arginine, aspartic acid, glycine, proline, tyrosine, and cysteine was increased. However, the contents of histidine, methionine, glutamic acid, and alanine were decreased. 3. The vitamin A content of liver sausage was increased by 11 times compared with the control, however, the content of vitamin B was slightly decreased. 4. As the percentage of the liver was increased in sausage, the content of minerals such as calcium, magnesium, phosphorus, sodium, potassium, and iron were increased.

본 연구는 간을 함유하지 않은 소시지와 각각 5%, 15%, 30%, 45%의 간을 함유한 세절형(sliceable)과 퍼침형(spreadable) 그리고 훈연 퍼짐형(smoked spreadable) 소시지를 제조하여 영양성분을 분석하여 영양학적으로 우수한 간소시지를 만들기 위한 기초자료를 마련하도고자 하였다. 연구결과를 요약하면 다음과 같다. 간소시지는 평균 수분 함량이 62.31%, 조단백질 15.71%, 조지방 17.12%, 당질 3.88%, 조섬유소 0.24%, 조회분 1.48%로 구성되어 있으며 열량은 234.04 kcal로 나타났다. 간소시지의 수분, 조단백질, 당질 그리고 조회분의 함량은 간의 함량이 증가할수록 증가한 반면 조지방과 열량은 감소하였다. 간소시지의 아미노산 함량은 간 30% 함유 소시지가 간 무함유 소시지에 비하여 valine, leucine, isoleucine, threonine, lysine, phenylalanine, arginine, aspartic acid, glycine, proline, tyrosine, cystine의 함량이 매우 높았으며 histidine, methionine, glutamic acid, alanine의 함량은 낮았다. 간소시지의 비타민 A의 함량은 간 우함유 소시지는 404~439 IU/100 g인데 비해 간 30% 함유 소시지의 비타민 A의 함량은 2520~7200 IU/100 g으로 11배가 많았다. 비타민 $B_1$의 함량은 간 무함유 소시지는 0.94~1.00 mg/100 g인데 반해 간 30% 함유 소시지는 0.65~0.97 mg/100 g으로 낮은 수치를 나타내었다. 간소시지의 무기질 중 칼슘(Ca), 인(P), 마그네슘(Mg), 칼륨(K), 철(Fe)은 간의 함량이 증가할수록 증가하는 경향을 나타내었다. 이상의 연구결과를 종합하여 볼 때 간소시지는 제조공정에 상관없이 간의 함량이 증가할수록 비타민 $B_1$을 제외한 다른 영양성분의 함량이 증가하여, 간 30% 함유 소시지가 간 무함유 소시지보다 영양적으로 우수한 것으로 평가되었다. 또한 간 30% 함유 소시지 중 관능검사 결과 퍼짐형 소시지의 기호도가 가장 높은 것으로 나타나, 간 30% 함유 퍼짐형 소시지가 관능적으로도 영양적으로도 가장 우수한 것으로 나타났다.

Keywords