남은 음식물을 이용한 사료자원이 흰쥐의 성장과 사료효율에 미치는 효과

EFFECT OF FEED RESOURCE FROM FOOD WASTE ON GROWTH AND FEED CONVERSION OF RAT

  • 정기환 (성균관대학교 생명자원과학대학 식품.생명자원전공) ;
  • 장기호 (성균관대학교 생명자원과학대학 식품.생명자원전공) ;
  • 박영준 (성균관대학교 생명자원과학대학 식품.생명자원전공) ;
  • 홍영송 (성균관대학교 생명자원과학대학 식품.생명자원전공) ;
  • 신형태 (성균관대학교 생명자원과학대학 식품.생명자원전공)
  • Chung, K.H. (Dept. of Food and Life Sci., College of Life Sci. & Natural Resources, Sung Kyun Kwan University) ;
  • Jang, K.H. (Dept. of Food and Life Sci., College of Life Sci. & Natural Resources, Sung Kyun Kwan University) ;
  • Park, Y.J. (Dept. of Food and Life Sci., College of Life Sci. & Natural Resources, Sung Kyun Kwan University) ;
  • Hong, Y.S. (Dept. of Food and Life Sci., College of Life Sci. & Natural Resources, Sung Kyun Kwan University) ;
  • Shin, H.T. (Dept. of Food and Life Sci., College of Life Sci. & Natural Resources, Sung Kyun Kwan University)
  • 발행 : 1999.09.30

초록

본 연구는 잔반을 가축의 사료로 이용하기 위하여 Aspergillus와 Bacillus가 주요 미생물인 접종물을 이용하여 50kg 용량의 발효장치에서 발효시킨 잔반사료의 사료적 가치를 조사하기 위하여 시판 흰쥐사료와 10% 및 20% 대체하여 처리당 세번 반복 반복당 4마리씩 총 36마리의 흰쥐를 완전임의 배치법에 의하여 배치한 후 증체량, 사료섭취량, 사료요구율 및 소화율을 측정하였다. 발효전 잔반의 조성분 함량은 건물 19.0%. 조회분 18.0%, 조단백질 21.7%, 조섬유 18.1% 및 조지방 15.4%였고 제조된 잔반사료의 화학적 조성은 건물 88.5%. 조회분 13.0%, 조단백질 20.8%, 조섬유 13.6% 및 조지방 9.2% 였다. 생체중은 실험 개시 1주 후에는 잔반사료 급여량이 증가할수록 낮게 나타났으나(p<.05), 2주 및 3주 후에는 20% 대체구가 대조구 및 10% 대체구에 비하여 약 82%의 생체중을 나타냈다(p<.05).증체량은 실험개시 후1주 동안 10% 및 20% 대체구가 대조구보다 각각 27.5%와 47.3% 낮은 증체량을 나타냈으며(p<.05), 1주에서 2주 사이에는 10% 대체구가 다른 처리구보다 높았으나(p<.05), 2주에서 3주 사이에는 20% 대체구의 증체량이 다른 처리구보다 낮게 나타났다(p<.05). 총 증체량은 대조구와 10% 대체구는 차이가 없었으나 20% 대체구는 다른 처리구에 비하여 약 24% 낮은 증체량을 나타냈다(p<.05). 사료 섭취량은 실험 후 1주 동안은 대조구에 비하여 20% 대체구가 낮았으나(p<.05), 2주에서 3주 동안에는 잔반사료 대체수준이 높을수록 사료 섭취량이 증가하는 경향을 나타냈으며(p<.05), 총 사료 섭취량은 잔반사료 20% 대체구가 대조구에 비하여 높게 나타났다(P<.05). 사료 요구율은 처음 1주 동안은 잔반사료 대체수준이 증가할수록 높았으나(p<.05), 실험후 2주 및 3주째 까지는 20% 대체구가 대조구에 비하여 높았다(p<.05). 실험사료의 건물 소화율(%)은 대조구와 잔반사료 10% 대체구에 비하여 20% 대체구가 낮게 나타났으며 (p<.05), 유기물 소화율(%)은 대조구가 잔반사료 20% 대체구에 비하여 높게 나타났다(p<.05).

This study was conducted to evaluate the feasibility of food waste as a feed resources by fermentation and fermented food waste as a substitute of rat feed on the performance with measuring the liveweight gain, feed consumption, feed conversion and digestibility Sixty-two grams Sprague-Dawley line 36 rats were allocated three treatments 12 rats of each(3replication ${\times}$ 4 rats). The substitution level of fermented food waste to commercial broiler feed were control, 0: 100: treatment I, 10: 90: treatment II, 20:80. The chemical composition of fermented food waste was appeared to follows : dry matter, 88.47% : crude ash. 12.95: crude protein, 20.82%; crude fiber, 13.62; ether extract, 9.15%. The body weight of treatment I and II at 1 weeks was significantly lower than those of control(p<.05) and weekly weight gain of control at 0-1 weeks was significantly higher than those of treatment I and II(p<.05). Those were higher in treatment I than those of rest groups at 1-2 weeks(p<.05). Total weight gain of treatment II was significantly lower than those of control and treatment I(p<.05) Total feed consumption of treatment II was significantly higher than those of control (p<.05) and weekly feed consumption of control and treatment II at 3-4 weeks was significantly higher than those of treatment II(p<.05). but those were higher in treatment I and II than those of control at 2-3 weeks(p<.05). Commutative feed conversion of treatment II was significantly higher than those of control(p<.05) and weekly feed conversion of treatment II and III at 0-1 weeks was significantly higher than those of control(p<.05) Dry matter digestibility of control and treatment I was significantly higher than those of treatment II(p<.05) and organic matter digestibility was higher in control than those of treatment II(p<.05).

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