Extraction and Concentration Method of Red Ginseng by Vacuum Impulse System

진공력적방식(Vacuum Impulse Stem)을 이용한 홍삼의 추출 방법

  • Published : 1999.06.01

Abstract

Hydrolysis properties of ginseng saponins in processing of extraction with vacuum impulse system extraction method were compared with multi-stage extraction methods. Crude saponin content of the extract produced by vacuum impulse system extraction method was $11.5\%,$ compared with multi-stage extraction method (about $8.13\%).$ Also the yield of the extract increased about $6.7\%.$ The flavor and aroma of ginseng extract with vacuum impulse system extraction method are stronger than multi-stage extraction methods and people have a tendency to like more. The color was similar to existing extraction items and the liquidity ratio was high. Vacuum impulse system extraction method could save human resources because of short extraction time and automatic operation of processing. With HPLC pattern, We could ascertain the truth that hydrolysis properties of ginseng saponin was restrained in the extraction processing, vacuum impulse system extraction method.

추출 시간을 5시간으로 단축하고, 추출 온도를 $33\~50^{\circ]C$로 설정한 진공력적방식 조건과 $80^{\circ]C$의 고온의 다중단 추출방식 간의 조사포닌 함량비교 결과, 고온의 다중단 추출방법으로 제조한 엑스의 조사포닌 함량이 $8\~9\%$인데 비하여 저온 및 단시간 추출인 진공력적 추출방법은 조사포닌 함량이 $11.5\%$$41.9\%$ 높았다. 또한 진공력적 추출방법이 엑스 수득율비교에서도 $13.6\%$ 증가하였다. 향미는 종합적으로 진공력적엑스가 강하였으며 이를 선호하는 경향이었다. 진공력적추출 엑스의 색상은 기존 제품 엑스와 유사하였고 유동성이 좋았다. 진공력적 추출법은 짧은 추출 시간과 공정 자동화로 인건비 감소를 기대할 수 있으며, HPLC 패턴으로 사포닌 분해가 거의 없음을 확인 할 수 있었다.

Keywords