Optimization of Microwave-Assisted Extraction under Atmospheric Pressure Condition for Soluble Ginseng Components

상압조건의 마이크로웨이브 추출공정에서 가용성 인삼성분의 추출조건 최적화

  • Kwon, Joong-Ho (Department of Food Science and Technology, Kyungpook National University) ;
  • Kim, Kyung-Eun (Department of Food Science and Technology, Kyungpook National University) ;
  • Lee, Gee-Dong (Department of Traditional Fermented Food, Kyongbuk College of Science)
  • 권중호 (경북대학교 식품공학과) ;
  • 김경은 (경북대학교 식품공학과) ;
  • 이기동 (경북과학대학 전통발효식품과)
  • Published : 2000.02.28

Abstract

Considering the thermal unstableness of ginseng components, microwave-assisted extraction(MAE) was performed under the atmospheric pressure condition. The monitoring of extraction characteristics and the optimization of extraction conditions were made by response surface methodology. The extraction efficiency of soluble ginseng components was high at lower ethanol concentration and at higher microwave power, while crude saponin content was easily extracted at higher ethanol concentration. Estimated conditions for the maximized extraction of soluble components including crude saponin, total phenolics and electron donating ability were $54{\sim}60%$ in ethanol concentration, $41{\sim}90$ W in microwave power, and within 4 min in extraction time. Predicted values at the optimum condition(60% ethanol, 80 W microwave power and 4 min extraction time) were in good agreement with observed values.

인삼 성분의 열불안정성과 실용성을 고려하여 상압 조건에서 마이크로웨이브 추출실험을 실시하면서 반응 표면분석에 의해 추출조건의 최적화 및 추출특성을 모니터링하였다. 가용성 성분의 수율은 에탄올 농도가 낮고 microwave power가 높을수록, 조사포닌 함량은 에탄올 농도가 높을수록 증가하였다. 그리고 추출물의 가용성성분 함량, 조사포닌 함량, 페놀성화합물 함량, 전자공여작용 등의 추출물 특성을 모두 만족시키는 최적 추출조건을 예측하여 보았을 때, 에탄올 농도 $54{\sim}60%$ 범위, microwave power $41{\sim}90$ W 범위, 추출 시간 4분 이내로 나타났다. 예측회귀식의 신뢰성을 확인하기 위하여 예측된 추출조건의 임의의 최적점에서 실제 추출실험을 실시해 본 결과, 각 반응변수들의 예측값은 실제값과 유사하였다.

Keywords