A New Method for Analysis of Capsaicinoids Content in Microcapsule.

미세캡슐내의 캡사이시노이드의 새로운 분석법

  • Jung, Jong-Min (Department of Food Science and Technology, Seoul National University of Technology) ;
  • Kang, Sung-Tae (Department of Food Science and Technology, Seoul National University of Technology)
  • 정종민 (서울산업대학교 식품공학과) ;
  • 강성태 (서울산업대학교 식품공학과)
  • Published : 2000.02.28

Abstract

A new method for the quantitative determination of capsaicinoids in microcapsule has been developed. Among seventeen solvents tested for solubilizing wall material (gum arabic and modified starch) of microcapsule, dimethyl sulfoxide (DMSO) was selected as an optimal solvent. The most appropriate mixing ratio of microcapsule to DMSO for solubilizing wall material was 1 to 10(w/v). Appropriate carriersolubilizing temperature and time were $55^{\circ}C$ and 30 min, respectively. Also conditions for extracting oleoresin from the solubilized microcapsule were studied. The mixing ratio of ethanol to DMSO was optimal at 8 to 1(v/v). Optimized vortexing time was 5 min at 40㎐. Pecipitant was obtained by centrifugation at 21000 rpm for 15 min. The precipitant was reextracted with ethanol. The extracted supernatants were combined and adjusted to final volume of 25 ml. Extracted solutions were analyzed for quantitation of total capsaicinoids by employing HPLC and for quantitation of total carotenoids by spectrophotometric method. This method can be used to monitor changes of capsacinoid during manufacturing or storage of red pepper oleoresin microcapsule powder.

미세캡슐화된 고추올레오레진 capsicum을 사용하여 core material인 올레오레진을 파괴하지 않고, wall material를 제거함으로써 올레오레진 중의 capsaicinoids 함량을 측정하는 방법을 확립하였다. 미세캡슐을 용해할 수 있는 용매로서 dimethyl sulfoxide(DMSO)를 선발하였으며, DMSO에 혼합되는 용매로서 탄수화물을 침전시킬 수 있으면서 올레오레진에 대하여 높은 용해성을 가진 용매인 에탄올을 wall material 침전에 이용하였다. Wall material은 DMSO사용량에 대한 미세캡슐의 사용량의 비율이 $7.5{\sim}10%(w/v)$범위에서 최적이었으며 DMSO 사용량의 8배 이상의 에탄올을 첨가하였을 때 완벽한 추출이 되었다. 또한 동량의 에탄올을 사용하여 추출하였을 때 1회 추출 보다는 2회 반복추출이 완벽하게 capsaicinoids를 용해 할 수 있었다. 가열처리조건은 $55^{\circ}C$, 30분에서 DMSO가 wall materials를 용해시키기에 용이하였고 에탄올 첨가후 capsaicinoids를 추출하기 위한 vortexing time은 40㎐에서 3분 이상의 혼합에서 일정한 값을 보여주었고, 원심분리조건은 21000rpm의 회전속도에서 15분이상이 capsaicinoids함량에 최고치를 나타내었다. 확립된 방법은 고추올레오레진 미세캡슐의 제조 및 저장등의 capsaicinoids의 함량변화측정에 응용이 기대된다.

Keywords