Effects of Germinated-Buckwheat on Blood Pressure , Plasma Glucose and Lipid levels of Spontaneously Hypertensive Rats

발아메밀이 본태성 고혈압쥐의 혈압, 혈당 및 혈중 지질수준에 미치는 영향

  • Lee, Jung-Sun (Department of Health Food Processing & Technology, Hallym College of Information & Industry) ;
  • Park, Sung-Jin (Department of Food Science & Technology, Kyung Hee University) ;
  • Sung, Ki-Seung (Korea Food Research Institute) ;
  • Han, Chan-Kyu (Korea Food Research Institute) ;
  • Lee, Myung-Heon (Department of Health Food Processing & Technology, Hallym College of Information & Industry) ;
  • Jung, Chul-Won (Department of Health Food Processing & Technology, Hallym College of Information & Industry) ;
  • Kwon, Tae-Bong (Department of Health Food Processing & Technology, Hallym College of Information & Industry)
  • 이정선 (한림정보산업대학 건강식품가공과) ;
  • 박성진 (경희대학교 식품가공학과) ;
  • 성기승 (한국식품개발연구원) ;
  • 한찬규 (한국식품개발연구원) ;
  • 이명헌 (한림정보산업대학 건강식품가공과) ;
  • 정철원 (한림정보산업대학 건강식품가공과) ;
  • 권태봉 (한림정보산업대학 건강식품가공과)
  • Published : 2000.02.28

Abstract

The purpose of this study was to investigate the effect of germinated buckwheat on blood pressure, plasma glucose and lipid levels of spontaneously hypertensive rats(SHR). The male and female SHR were divided into two groups. After feeding the germinated buckwheat diet(50%, w/w) ad libitum for 6 weeks, the weight gain of the germinated buckwheat group in male rats was higher than those of control group. Systolic blood pressure of the germinated buckwheat group in male rats was significantly decreased at 6 weeks by 3%. The fasting glucose levels of the germinated buckwheat group had a tendency to be lower compared with those of the control group. Total cholesterol, HDL-cholesterol and HTR of female SHR fed the germinated buckwheat diet were significantly increased compared to the control diet. Atherogenic index of the germinated buckwheat group was decreased in males(ns) and females(p<0.05) than those of the control group. From these results the germinated buckwheat might be useful for anti-hypertensive and anti-hyperlipidemic agents.

본 실험은 발아메밀을 식이에 50%(w/w) 혼합하여 6주간 섭취시켰을 때 발아메밀이 고혈압쥐의 혈압, 혈당 및 혈중 지질농도에 어떠한 영향을 미치는지를 파악하므로써 발아메밀의 기능성 식품으로서의 이용성을 확인하고자 하였다. 실험기간 중 실험쥐의 체중증가는 숫컷의 경우 대조군에 비하여 발아메밀군에서 유의적으로 증가하였다. 장기무게는 숫컷의 경우 간, 신장, 심장이 대조군에 비하여 발아메밀군에서 유의하게 무거웠으나 체중에 대한 장기 무게비로 볼 때 모든 장기에서 유의적인 차이가 없었으며 암컷의 경우 심장의 경우에만 대조군에 비하여 발아메밀군에서 유의적으로 증가하였다. 실험기간 6주 후 수축기혈압은 숫컷의 대조군에 비하여 발아메밀군에서 유의적으로 3% 감소하였으며, 혈당은 숫컷과 암컷 모두에서 대조군에 비하여 발아메밀군에서 감소하는 경향을 나타내었으며, 혈중 HDL-콜레스테롤 농도 및 HTR은 대조군에 비하여 암컷의 발아메밀군에서 유의하게 증가하였다. 동맥경화지수는 대조군에 비하여 암컷의 발아메밀군에서 유의하게 감소하였다. 본 실험의 결과에서 발아메밀은 숫컷 고혈압쥐의 혈압상승을 뚜렷하게 억제하였으며, 암컷의 경우 혈중 HDL-콜레스테롤 및 HTR을 증가시켰으며 동맥경화지수를 유의적으로 감소시켰다. 따라서 본 실험 조건하에서 제조된 발아메밀은 혈압 상승을 억제시키고 혈당 및 혈중 지질대사를 개선시킬 수 있는 항고혈압 기능성식품으로의 이용 가능성이 기대된다.

Keywords