Preparation of Indigestible Dextrin from Pyrodextrin

열처리 덱스트린을 이용한 난소화성 덱스트린의 제조

  • Woo, Dong-Ho (Samyang Genex Food Research Center) ;
  • Moon, Tae-Wha (Department of Food Science and Technology, Seoul National University)
  • 우동호 (삼양제넥스 식품연구실) ;
  • 문태화 (서울대학교 대학원 농생명공학부/식품공학과)
  • Published : 2000.06.30

Abstract

The indigestible dextrin I was prepared by hydrolyzing pyrodextrin with thermostable ${\alpha}-amylase$. The mean values of indigestible fraction and dieatry fiber of indigestible dextrin I prepared from yellow dextrin were 50.0% and 25.0%, respectively. Also the indigestible dextrin II was prepared by removing low molecular weight saccharides containing glucose with ethanol from enzyme hydrolysate of pyrodextrins. Over 80% of glucose and maltose in initial enzyme hydrolysate were removed, therefore the indigestible fraction and dietary fiber of the indigestible dextrins increased. The indigestible dextrin from ethanol precipitate of enzyme hydrolysate of yellow dextrin by ${\alpha}-amylase$ and amyloglucosidase showed a higher contents of indigestible fraction and dietary fiber than ethanol precipitates by any other enzyme combination, and its mean values were 83.6% and 62.8%, respectively. Consequently, it was found that the indigestible dextrins which are resistant to starch-hydrolysing enzyme can be easily prepared from pyrodextrin, and presumed that they can perform physiological functions as soluble dietary fiber.

열처리 덱스트린을 내열성 ${\alpha}-amylase$로 가수분해함으로써 난소화성 텍스트린 I을 제조하였다. 황색 덱스트린으로부터 제조한 난소화성 덱스트린 I의 난소화성 획분과 식이섬유 함량의 평균치는 각각 50%와 25%였다. 또한, 열처리 덱스트린의 효소반응액으로부터 에탄올 처리에 의해 glucose를 포함하는 저분자의 당류를 제거함으로써 난소화성 덱스트린 II를 제조하였다. 초기 효소반응액의 80% 이상의 glucose와 maltose가 제거되어 난소화성 획분과 식이섬유 함량이 증가하였다. ${\alpha}-amylase$ 및 amyloglucosidase에 의한 황색 덱스트린의 가수분해액의 에탄올 침전으로 제조된 난소화성 덱스트린이 다른 효소 조합보다 높은 함량의 난소화성 획분 및 식이섬유를 나타내었으며, 각각 평균 83.6%와 62.8%였다. 따라서, 전분 가수분해 효소에 저항성을 갖는 난소화성 덱스트린은 열처리 덱스트린으로부터 용이하게 제조될 수 있으며, 수용성 식이섬유로서의 생리효과를 발휘할 수 있을 것으로 추정되었다.

Keywords