Quality Characteristics of Gamma Irradiated-Grain Shape Improved Meju

감마선 조사된 개량메주의 보존 중 품질특성

  • Kim, Dong-Ho (Team for Radiation Food Science and Biotechnology, Korea Atomic Energy Research Institute) ;
  • Lee, Kyong-Haeng (Team for Radiation Food Science and Biotechnology, Korea Atomic Energy Research Institute) ;
  • Yook, Hong-Sun (Team for Radiation Food Science and Biotechnology, Korea Atomic Energy Research Institute) ;
  • Kim, Jae-Hoon (Team for Radiation Food Science and Biotechnology, Korea Atomic Energy Research Institute) ;
  • Shin, Myung-Gon (School of Food Technology, Woosong University) ;
  • Byun, Myung-Woo (Team for Radiation Food Science and Biotechnology, Korea Atomic Energy Research Institute)
  • 김동호 (한국원자력연구소 방사선식품.생명공학연구팀) ;
  • 이경행 (한국원자력연구소 방사선식품.생명공학연구팀) ;
  • 육홍선 (한국원자력연구소 방사선식품.생명공학연구팀) ;
  • 김재훈 (한국원자력연구소 방사선식품.생명공학연구팀) ;
  • 신명곤 (우송대학교 식품생명공학부) ;
  • 변명우 (한국원자력연구소 방사선식품.생명공학연구팀)
  • Published : 2000.06.30

Abstract

The effect of gamma-irradiation on the quality changes of the grain shape improved Meju was studied. Meju was prepared, irradiated at 0, 5, 10 and 20 kGy, and then stored at $25^{\circ}C$ for six months. The results showed that the fungi and acid producing bacteria were completely eliminated by gamma-irradiation with dose of 10 kGy or higher and the Bacillus was decreased by 5 log cycles with dose of 10 kGy. The $D_{10}$ values of the fungi, Bacillus and acid producing bacteria were 0.79, 2.28 and 1.17 kGy, respectively. Also, the microorganisms that survived irradiation was decreased significantly with the duration of storage period. The $NH_3-nitrogen$, negative factors of quality of Meju, and browning were repressed and the protease activity and pH were not affected by gamma-irradiation. Therefore, it was considered that the Meju treated with gamma-irradiation maintained better quality than that of the control with storage.

전통메주의 대체제품으로 시판되고 있는 낱알형 개량메주의 보존성 향상을 목적으로 메주에 0, 5, 10, 20 kGy의 선량으로 감마선을 조사하고 $25^{\circ}C$에 6개월간 보존하면서 메주의 품질변화를 조사하였다. 실험 결과, 곰팡이와 산생성세균은 10 kGy의 감마선 조사로 완전사멸이 가능하였으며 Bacillus는 10 kGy의 조사선량에서 약 5 log cycle 정도의 감소를 나타내었다. 감마선 조사에 의한 미생물군의 $D_{10}$을 곰팡이, Bacillus, 산생성 세균에서 각각 0.79, 2.28, 1.02 kGy 수준이었으며 감마선 조사 후 생존한 미생물들도 보존기간에 따라 지속적으로 감소하였다. 메주의 품질열화 요소인 암모니아태질소 함량과 갈색화도의 중가는 감마선 조사에 의하여 유의적으로 억제되었고 메주의 생화학적 품질평가 지표인 protease의 활성과 pH는 감마선 조사에 의해서 영향을 받지 않았다. 따라서 감마선 조사는 메주의 품질을 유지하는데 유용한 방법이 될 것으로 평가되었다.

Keywords