꽁치과메기의 위생적 품질개선 및 저장기간 연장을 위한 감마선 조사

Improvement of the Hygienic Quality and Shelf-life of Kwamegi from Cololabis seira by Gamma Irradiation

  • 조경환 (한국원자력연구소 방사선식품.생명공학기술개발팀) ;
  • 이주운 (한국원자력연구소 방사선식품.생명공학기술개발팀) ;
  • 김재훈 (한국원자력연구소 방사선식품.생명공학기술개발팀) ;
  • 류기형 (공주대학교 식품공학과) ;
  • 육홍선 (한국원자력연구소 방사선식품.생명공학기술개발팀) ;
  • 변명우 (한국원자력연구소 방사선식품.생명공학기술개발팀)
  • Cho, Kyung-Hwan (Team for Radiation Food Science and Biotechnology, Korea Atomic Energy Research Institute) ;
  • Lee, Ju-Woon (Team for Radiation Food Science and Biotechnology, Korea Atomic Energy Research Institute) ;
  • Kim, Jae-Hun (Team for Radiation Food Science and Biotechnology, Korea Atomic Energy Research Institute) ;
  • Ryu, Gi-Hyung (Department of Food Science and Technology, Kongju National University) ;
  • Yook, Hong-Sun (Team for Radiation Food Science and Biotechnology, Korea Atomic Energy Research Institute) ;
  • Byun, Myung-Woo (Team for Radiation Food Science and Biotechnology, Korea Atomic Energy Research Institute)
  • 발행 : 2000.10.31

초록

본 연구는 과메기의 위생적 품질 및 저장기간을 연장하기 위한 감마선 조사의 효과를 조사하기 위해 실시하였다. 과메기를 0, 3, 5, 7, 10 kGy의 선량으로 감마선 조사하여 저장하면서 미생물 생육을 검사하였다. 미생물학적 관점에서 비조사구는 저장동안 빠르게 품질이 저하되었고, 선택배지를 이용한 시험에서 병원균으로 추정되는 균들의 생육이 관찰되었다. 그러나, 감마선 조사된 시료에서 총균수 및 병원균으로 추정되는 균들의 생육이 조사선량이 증가함에 따라 감소되었고, 7에서 10 kGy의 감마선 조사가 과메기의 저장에 적절하고 효과적인 선량으로 나타났다.

This study was carried out to investigate the effects of gamma irradiation for the improvement of hygienic quality and the extension of shelf-life of Kwamegi(semi-dried colobabis seira). Kwamegi was stored at $5^{\circ}C$ and $15^{\circ}C$ after gamma irradiation with doses of 0, 3, 5, 7 and 10 kGy. In microbiological aspects, non-irradiated Kwamegi was rapidly deteriorated during storage, and some harmful bacteria were detected in a microbial analysis using a selective medium. However, the total viable cells and presumptive pathogens were reduced with the increase of irradiation dose, and dose level of 7 to 10 kGy was considered to be optimum and effective dose for the preservation of Kwamegi.

키워드