The Effects of Fermented Anchovy on the Bromobenzene-Induced Hepatic Lipid Peroxidation in vitro

시험관내에서 멸치액젓이 Bromobenzene유발 간조직 지질과산화에 미치는 효과

  • Park, Jong-Ok (Department of Chemistry, Kyungsung University) ;
  • Choi, Jong-Won (Department of Pharmacy, Kyungsung University) ;
  • Kim, Hee-Sook (Department of Food Science and Technology, Kyungsung University) ;
  • Ryu, Byung-Ho (Department of Food Science and Technology, Kyungsung University)
  • Published : 2000.10.31

Abstract

Fermented anchovy was used to investigate its effects on the formation of lipid peroxide and the activities of epoxide or free radical generating enzyme in vitro in bromobenzene-treated rats. All solvent fractions from fermented anchovy not only showed the strong antioxidative activities on linoleic acid autooxidation, but also reduced bromobenzene-induced hepatic lipid peroxidation. The activities of aniline hydroxylase and aminopyrine N-demethylase elevated by bromobenzene were recovered to the level of normal rats by adding the solvent fractions of fermented anchovy. But, xanthine oxidase and aldehyde oxidase activities were not affected by fermented anchovy. These results suggest that reduction of the bromobenzene-induced hepatic lipid peroxidation is caused by inhibition on the epoxide formation, not on free radical generation.

멸치액젓의 용매분획을 $50^{\circ}C$에서 10일동안 항온실험한 경우 각 용매분획의 건조중량 10 ${\mu}g$ 또는 20 ${\mu}g$이 5 mg의 linoleic acid의 자동산화를 저해하는 것으로 나타났으며, 용매분획 중 부탄올분획 및 수용액분획이 염분을 함유하고 있었고 염분의 함량은 각각 12.2% 및 21.1%이었다. 흰쥐에게 간장독성을 유발시킨다고 알려진 bromobenzene을 주사하고 간조직을 분리하여 in vitro에서 멸치액젓이 간균질액의 지질과산화물 생성에 미치는 효과를 관찰한 결과, 모든 용매분획들이 3 mg/mL 또는 1 mg/mL 농도에서 지질과산화물 생성을 강하게 감소시켰으며 수용액분획의 경우 0.3 mg/mL 농도에서도 활성을 가지는 것으로 나타났다. 간조직의 지질과산화반응에 관여하는 것으로 알려진 효소들 중 aniline hydroxylase, aminopyrine N-demethylase, xanthine oxidase 및 aldehyde oxidase 활성에 대한 멸치액젓의 효과를 관찰한 결과, 간세포 마이크로솜 분획에 존재하는 aniline hydroxylase 및 aminopyrine N-demethylase의 활성을 모든 용매분획이 저해하였다. 즉, 3 mg/mL 농도에서는 거의 정상쥐의 효소활성 수준까지 회복시켰고, 0.3 mg/mL의 농도에서도 유의적인 효과가 나타났으나 세포질 효소인 xanthine oxidase 및 aldehyde oxidase의 활성에 대하여는 저해효과가 나타나지 않았다. 이와 같은 결과로부터, bromobenzene-유도 간지질의 과산화물 생성과정에 있어서 멸치액젓의 항산화물질들은 free radical을 포획하여 지질과산화물 생성을 억제하는 것이 아니라 epoxide생성단계를 저해하여 과산화지질 생성을 억제하는 것으로 사료된다.

Keywords