The Effects of Ethylene Absorbent on the Quality of 'Fuyu' Persimmon Fruits in MA Package

MA 포장내 에틸렌 흡착 처리가 단감 '부유'의 선도유지에 미치는 영향

  • Ahn, Gwang-Hwan (Sweet Persimmon Experiment Station, Kyeongnam ARES) ;
  • Ha, Yeong-Le (Department of Agricultural Chemistry, Gyeongsang National University) ;
  • Shon, Gil-Man (Sweet Persimmon Experiment Station, Kyeongnam ARES) ;
  • Song, Won-Doo (Sweet Persimmon Experiment Station, Kyeongnam ARES) ;
  • Seo, Kwang-Ki (Sweet Persimmon Experiment Station, Kyeongnam ARES) ;
  • Choi, Seong-Jin (Department of Plant Breeding, Catholic University of Taegu-Hyosung)
  • Published : 2000.12.30

Abstract

The study was performed to elucidate the effects of ethylene-absorbent on the quality of 'Fuyu' persimmon fruits in the MA package. Five persimmons were packed in a MA package film (low density polyethylene, 0.055 mm film thickness), and stored at $-0.5^{\circ}C$ for 60 days. Two persimmons were repacked in a MA package with or without ethylene absorbent $(1\;M\;KMnO_4+zeolite)$ and stored at $-0.5^{\circ}C$. Ten days later, these packages was moved to $2^{\circ}C$ or $25^{\circ}C$ storage room to examine the effect of the ethylene-absorbent on the quality of the fruits. Ethylene removal by enclosed ethylene absorbent in MA packaging reduced the rate of fruit respiration at $25^{\circ}C$, so that $O_2$ and $CO_2$ concentration in packing were maintained higher and lower, respectively, compared to control. These effects were not observed, however, in $2^{\circ}C$ post-storage. Fruit firmness and sugar composition were also influenced by ethylene absorbent, showing more delayed flesh softening and higher sucrose concentration in ethylene absorbent treated fruits than control. But ethylene-absorbent treatment lowered glucose and fructose concentration. That shows that ethylene could influence on sugar composition by inhibiting sucrose inversion to glucose and fructose. The production of ethanol and acetaldehyde was reduced by ethylene removal, but the effect was not so high as other quality indices.

본 연구는 60일간 MA저온저장 후 $2^{\circ}C$$25^{\circ}C$의 다른 유통 온도 조건에서 MA포장내 에틸렌 흡착제의 처리가 단감의 선도유지에 미치는 영향에 대하여 조사하였다. 저장 후 $25^{\circ}C$에서 폐쇄계 호흡측정방법으로 단감의 호흡량을 측정한 결과 에틸렌 흡착제 처리구가 무처리구에 비해 과실의 호흡량 증가를 완화시키는 것으로 조사되었다. 또한 MA 포장내 에틸렌 흡착제 처리가 유통 중 과실 품질에 미치는 영향을 조사한 결과 $25^{\circ}C$에서 에틸렌 흡착제 처리가 무처리구에 비해 포장내 $O_2$ 농도의 감소 및 $CO_2$ 농도의 증가를 억제시키는 것으로 조사되었다. 그러나 $2^{\circ}C$에서는 과실의 에틸렌 발생량이 적으므로 에틸렌 흡착제 처리가 포장지내 $O_2$$CO_2$ 농도 변화에 큰 영향을 미치지 않는 것으로 조사되었다. 또한 $25^{\circ}C$에서 포장내 에틸렌 흡착제 처리가 과실의 연화를 억제하는 효과가 있었다. 유리당 변화는 $25^{\circ}C$에서 포장내 에틸렌 흡착제 처리가 무처리구에 비해 sucrose의 감소를 억제시키는 효과를 보였다. 그러나 glucose 및 fructose는 에틸렌 흡착제 처리 시 유통 초기에는 오히려 무처리에 비하여 낮아지는 경향을 보였다. 과육내 에탄올과 아세트알데히드의 농도는 $25^{\circ}C$ 유통시 고농도의 에탄올 및 아세트알데히드 축적이 관찰되었으며, 에틸렌 흡착제 처리시 에탄올 및 아세트알데히드 농도는 감소하였으나 그 효과는 다른 품질 지표에 비하여 크지 않은 것으로 나타났다.

Keywords