Characteristics of Yersinia enterocolitica Isolated from Frozen Foods

냉동식품에서 분리한 Yersinia enterocolitica의 특성

  • Lim, Soon-Young (Department of Food and Nutrition, Dongduk Women's University) ;
  • Yoon, Suk-Kwon (Department of Food and Nutrition, Dongduk Women's University)
  • 임순영 (동덕여자대학교 식품영양학과) ;
  • 윤석권 (동덕여자대학교 식품영양학과)
  • Published : 2000.12.30

Abstract

Overall prevalence of Y. enterocolitica in frozen foods was 5.6% (35 cases of 624 samples). Seasonal variation of contamination was observed. Isolation rate of Y. enterocolitica from samples collected in the second half of the year was six times higher than those of the first half of the year. Serotype of the isolated Y. enterocolitica was mainly serotype O:5 (9 cases). However, 25 cases of 35 isolates could not be serotyped with antiserum used in this study. The biotype test showed that all isolates were non-pathogenic type 1A. The polymerase chain reaction test with ail gene specific primers also confirmed that pathogenic strains were not found in frozen food isolates.

서울등 5개지역에서 수거한 냉동식품 624건을 대상으로 Y. enterocolitica를 분리하였다. 분리대상 식품군 중 해산물가공품중에서 Y. enterocolitica의 분리율(9.1%)이 가장 높았고, 다음으로 식육가공품(7.7%), 만두류(3.5%), 기타 냉동식품(3.4%)의 순이었으며 냉동피자류(1.7%)는 분리율이 가장 낮았다. 그리고 상반기와 하반기의 분리율이 차이를 보였는데 각각 1.6%와 9.6%로 하반기가 상반기에 비하여 분리율이 6배가 높았다. 냉동식품에서 분리된 Y. enterocolitica 균주는 모두 35개(5.6%)였고, 분리균주의 serotype은 O:5(9균주)와 O:1,2(1균주)이었다. 이외의 나머지 25개 균주는 본 연구에서 사용한 항혈청에 응집반응을 보이지 않아 혈청형을 typing할 수 없었다. 그리고 이들 균주를 biotype한 결과 모두 비병원성인 biotype 1A이었으며 중합효소연쇄반응(PCR)으로 확인 결과 또한 모두 비병원성으로 판명되었다.

Keywords