Application Effects of Chitosan Fertilizer on the Growth of Cabbage and GABA Contents in the Cabbage

배추의 생장 및 배추 중의 ${\gamma}-aminobutyric$ acid 함량에 미치는 키토산비료의 시비효과

  • Seo, Kyung-Won (Department of Life Science and Technology, Graduate School, Woosuk University) ;
  • Choi, Dong-Seong (Department of Biotechnology, Life Science and Technology, Graduate School, Woosuk University) ;
  • Han, Kwang-Soo (Department of Life Resource Sciences, Woosuk University) ;
  • Choi, Won-Gyu (Department of Biotechnology, Woosuk University) ;
  • Oh, Suk-Heung (Department of Biotechnology, Life Science and Technology, Graduate School, Woosuk University)
  • 서경원 (대학원 생명공학과) ;
  • 최동성 (우석대학교 생물공학과,대학원 생명공학과) ;
  • 한광수 (우석대학교 생명자원학과) ;
  • 최원규 (우석대학교 생물공학과) ;
  • 오석흥 (우석대학교 생물공학과,대학원 생명공학과)
  • Published : 2000.02.29

Abstract

To investigate the effects of chitosan on growth and quality improvement of vegetables, we utilized cabbage as a model plant system and SL-chitosan as a chitosan fertilizer. The chitosan fertilizer treatment increased the leaf lengths of cabbage seedlings compared with those of control groups. In addition, the content of ${\gamma}-aminobutyric$ acid (GABA) in the fertilizer-treated cabbage seedlings was higher than that in the control group. Peripheral lengths and head weights of cabbages along with their GABA contents were also measured during the growth of cabbages in field. The fertilizer treatment, without changing the physico-chemical properties of main field soil after the cultivation of cabbage, significantly increased the peripheral length, average weight and GABA content compared with control treatment. These results may suggest that the quality and quantity of cabbage can be improved by chitosan treatments.

과채류에 대한 키토산 유기농업의 효과를 알아보기 위한 시도의 일환으로 배추의 생장 및 배추 중의 ${\gamma}-aminobutyric$ acid(GABA) 함량에 미치는 키토산비료의 시비효과를 조사하였다. 육묘상태에서 대조구에는 물을, 실험구에는 3% 키토산액을 500배 희석하여 2일에 1회 처리하였고, 본 밭에 정식후 대조구에는 물을, 실험구에는 동일한 키토산 희석액을 7일 1회 간격으로 엽면시비 하였다. 키토산비료의 시비는 물 처리구에 비하여 육묘상태에서 배추묘의 잎 길이를 증가시켰고, 어린묘 중의 GABA함량도 증진시켰다. 키토산비료의 시비는 본밭 토양의 물리화학적 특성을 크게 변화 시키지 않으면서 본밭에서의 배추의 평균 둘레 및 무게를 대조구에 비하여 증가시켰으며, GABA 함량도 증진시키는 것으로 조사되었다. 이들 결과들은 키토산비료의 시비가 배추의 생산량과 품질을 일부 향상시킬 수 있음을 제안해 주는 것이다.

Keywords