황금 열수추출물의 항산화 작용에 대한 연구

Antioxidant Activity of Extract from Scutellaria baicalensis Georgi

  • 이문조 (동의공업대학 식품공업과) ;
  • 오정석 (동국대학교 한의과대학 병리학교실) ;
  • 박진우 (동의공업대학 식품공업과) ;
  • 김준기 (동국대학교 한의과대학 병리학교실) ;
  • 최달영 (동국대학교 한의과대학 병리학교실) ;
  • 김철호 (동국대학교 한의과대학 생화학교실)
  • 발행 : 2000.06.01

초록

한번의 생약제로 쓰고 있는 황금(Scutellaria baicalensis Georgi)에서 얻은 추출물에 대하여 유지에 대한 항산화 효과를 검토하였다. 즉 황금 추출물을 linoleic acid에 소정량 첨가하고 5$0^{\circ}C$에 일정기간 저 장하여 linoleic acid의 산화 안정성을 비교 검토하였으며, 또한 유지 자동산화의 촉진인자인 금속이온 (Fe3+)을 첨가하여 황금 추출물의 금속이온 봉쇄효과를 조사하였다. 황금 추출물의 항산화 효과는 전 농도별에서 높은 항산화 효과를 나타내었다. 그리고 시간 경과에 따른 항산화 효과에 있어서도 정도의 차이는 있지만 전 농도에서 유도기의 연장효과가 상당히 우수한 것으로 나타났다. 황금 추출물의 금속 이온 봉쇄효과에 있어서는 linoleic acid에 황금 추출물과 Fe3+을 첨가한 구가 황금 추출물의 무첨가구보 다 항산화 효과가 아주 우수한 것으로 나타나 금속이온 봉쇄력이 강한 것으로 나타났다.

The purpose of this study was to investigate the antioxidant activity of the water extract from Scutellaria baicalensis Georgi. using linoleic acid as lipids. The extract exhibited antioxidative effect at all concentrations tested. With metal ion(Fe3+) present, the extract showed strong antioxidative effect. These result indicated that the extract can be used for antioxidative agents in oriental medicine.

키워드

참고문헌

  1. J. Am. Oil. Chem. Soc. v.52 Toxicological and biochemistry of BHA,BHT Barnen, A. L.
  2. J. Food Proc. Preserv. v.1 Antioxidant effect of spices herbs and hydrolyzates in freeze dried model system synergistic action with synthtic antioxidants Bishov, S. J.;Y. Masuoka;J. G. Kapsalis
  3. J. Food Sci. v.42 Natural antioxidants from rosemary and sage Chang, S. S.;O. M. Biserka;A. L. Oliver;C. L. Huang
  4. Kor. J. Food Sci. Technol. v.24 Antioxidant Activity of Ethanol Extract from Rhus javanica Linne on Edible Oil Choi, U.;D. H. Shin;Y. S. Chang;J. I. Shin
  5. N.S.K.G. v.38 Oxdative stability of foods fried with sesame oil Fukuda, Y.;T. Osawa;S. Kawagishi;H. Namiki
  6. J. Nutr. Sci. Vitaminol. v.30 Antioxidative components of sweet potatoes Hayase, F.;H. Kato
  7. Lipid peroxides in biology and medicine Lipid peroxidation and membrane alterations in erythrocyte survival Hochstein, P.;C. Rice-Evans
  8. J. Nutr. v.107 Protein against carbon tetrachloride induced lipid perosidation in the rat by dietary vitamin E selenim and methionine as measured by ethane evolution Hofeman, D. G.;W. G. Hoekstra
  9. J. Kor. Soc. Food Sci. Nutr. v.24 Studies on the Polysaccharide Extracted from Ganderma Lucidium Kim, S. W.;E. S. Kim;Y. S. Kim
  10. Kor. J. Food Sci. Technol. v.27 Antioxidative Activity and Physiological Activity of Some Korea Medicinal Plants Kim, H. K.;Y. E. Kim;J. R. Do;Y. C. Lee;B. Y. Lee
  11. Kor. J. Food Sci. Technol. v.29 Isolation of Antioxidative Components of Perillae semen Kim, Y. J.;C. K. Kim;Y. J. Kwon
  12. Kor. J. Ori. Med. Pathol. v.13 Antioxidant and Nitrite Scavenging Activity of Water-Extract from Phellodendron amurense Rupr. Lee, M. J.;J. W. Park;D. S. Kim;J. K. Kim;D. Y. Choi;C. H. KIm
  13. J. Kor. Soc. Food Nutr. v.21 Antioxidant Effectiveness of Water Extract and Ether Extract in Wormwood(Artermisia Montana Pampan) Lee, G. D.;J. S. Kim;J. O. Bae;H. S. Yoon
  14. Kor. J. Food Sci. Technol. v.23 Antioxidant Activity of Ethanol Extract from Dodok(Codonopsis lanceolata) Maeng, Y. S.;H. K. Park
  15. Dongguk Journal:Nat. Sci. v.15 Effect of Shiho(Buplerum falcatum Linne) on Lipid Perodication by Free Radicals Moon, J. Y.;M. J. Choi;K. S. Nam;J. K. Lim
  16. J. Agric. Food Chem. v.24 Antioxidative and antihemolytie of soybean isoflavones Naom, M.;B.Getetner;A. Bondi;Y. Birk
  17. J. Kor. Soc. Food Nutr. v.26 Antioxidant Activity of Daidzin ajd Puerari toward Oxidation of Human Low Density Lipoprotein Park, C. O.;K. S. Kim;Y. A. Ji;B. H. Ryu
  18. Chem. Phys. Lipids v.45 Lipid peroxides and human disease Yagi, K.
  19. J. Kor. Ori. Med. Soc. v.16 Effects of Jwagyuyeum and Woogyuyeum on Free Radical Generating Enzyme Activities and Lipid Peroxidaion in Senile Rat's Brain Yoon, C. H.;J. C. Jung;S. D. Park
  20. 中西醫結合雜誌 v.10 腎虛老衰與自由基的關係以及桶腎藥對自由基的影響 梁曉春
  21. 中草藥 v.24 活血化瘀與抗自由基損傷 金嗚
  22. 過酸化脂質と生體 內山充
  23. 中國中西醫結合雜誌 v.12 環少丹膠襄抗衰勞及治療腎臟虛臨床觀察 杜辛
  24. 食品工業 v.14 香辛料の 抗酸化性について 木村雄吉;湯上進;濟藤浩
  25. 中藥大辭典 小學館
  26. 原色臨床本草學 辛民敎
  27. 本草學 李尙仁
  28. 中醫雜誌 v.30 腎虛與超양化物岐化매關係初探 陳晏珍