Purification of Macrophage Phagocytic Activity-Enhancing Component from Ethanol-Acetic Acid Extract of Korean Wheat

우리밀 Ethanol-Acetic Acid 추출물에 함유된 대식세포의 식작용 활성 증강 물질의 분리.정제

  • Choe, Myeon (Dept. of Animal Products Science, Kangwon National University) ;
  • Kim, Sun-Lyul (Dept. of Animal Products Science, Kangwon National University) ;
  • Kim, Jong-Dai (Division of Food & Biotechnology, Kangwon National University) ;
  • Lee, Sang-Young (Division of Food & Biotechnology, Kangwon National University) ;
  • Kim, Hyun-Sook (Institute of Korea Nutritional Science, Kangwon National University)
  • 최면 (강원대학교 축산가공학과) ;
  • 김선률 (강원대학교 축산가공학과) ;
  • 김종대 (강원대학교 식품생명공학부) ;
  • 이상영 (강원대학교 식품생명공학부) ;
  • 김현숙 (강원대학교 한국영양과학연구소)
  • Published : 2000.04.01

Abstract

To purify the macrophage phagocytic activity-enhancing component, ethanol-acetic acid (100 : 1, EA) extract of Korean wheat (Gobun wheat) and imported one (Australian Standard White, ASW) were fractionated with ethylacetate : methanol : $H_2O$(65 : 25 : 4, v/v/v), and identified by TLC and column chromatography. At least five fractions were separated from the EA extract of the wheats but amounts of fraction B, C and D were more in Gobun wheat than in ASW. The effects of all fractions on phagocytic activity were tested in macrophage J774 cells. Among the fractions, only fraction b of Gobun wheat showed significant increase of phagocytic activity against yeast.

본 연구에서는 우리밀로부터 대식세포 식작용 활성화시키는 물질을 탐색하는 과정에서 고분밀의 EA 추출물이 가장 높은 식작용 활성 증강효과를 보임을 알았고, EA 추출물을 정성한 후 순수 분리 정제하여 대식세포 활성 증강효과를 나타내는 단일 물질을 찾고자 하였다. TLC 방법을 이용하여 ASW와 고분밀의 EA 추출물을 정성한 결과 약 5개 정도의 band를 확인한 후, column chromatography를 이용하여 EA 추출물을 분획하였다. 1차 column chromatography만으로는 single fractionation이 어려워 분획물을 fraction A, B, C, D로 분류하여 식작용 활성 증강효과를 측정하였다. 대분류된 각 fraction의 식작용 활성 증강효과를 측정한 결과 고분밀의 fraction b가 대부분의 활성을 가진 분획으로 사료되었다. 2차 column chromatography를 통해 fraction b만응 분리 하였으며, 구조결정 실험과 동물실험을 추가로 시행하여 fraction b의 효과를 입증할 것이다.

Keywords