Effect of Dandelion Leaf Extracts on Lipid Metabolism in Rats Fed High Cholesterol Diet

민들레잎추출물의 흰쥐 체내 지질대사 개선 효과

  • 조수열 (영남대학교 식품영양학과) ;
  • 박지윤 (영남대학교 식품영양학과) ;
  • 오연진 (영남대학교 식품영양학과) ;
  • 장주연 (영남대학교 식품영양학과) ;
  • 박은미 (영남대학교 식품영양학과) ;
  • 김명주 (대구산업정보대학 식품영양과) ;
  • 김광수 (영남대학교 식품영양학과)
  • Published : 2000.08.01

Abstract

The effect of dandelion leaf extracts on lipid metabolism was investigated in high cholesterol-fed rats. Four groups of rats were given a high cholesterol diet containing 10g cholesterol/kg and 2.5 g sodium cholate/kg for 6 weeks. The control group received without dandelion leaf extracts and the other three groups received with one of dandelion leaf extracts (water, ethyl acetate, ether), respectively. Weight gain and feed intake were significantly higher in water group than control group. Serum triglyceride, total cholesterol, cholesteryl ester, chylomicron and VLDL-cholesterol concentratins were lower, whereas HDL-cholesterol and phospholipid concentrations were significantly higher in dandelion leaf extract supplemented-groups than control group. Dandelion extract increased HDL-C/total-C ratio and lowered atherogenic index. Hepatic triglyceride, total cholesterol, free cholesterol and cholesteryl ester concentrations lowered in dandelion leaf extract groups compared to control group. Especially, hepatic triglyceride and free cholesterol levels were lower in ethyl acetate extract group than in water and ether extract groups. Dandelion leaf extract supplements did not affect hepatic phospholipid cencentration. Hepatic HMG-CoA reductase activity was significantly lower in water extract group than the others. ACAT activity was significantly decreased by dandelion extract supplements.

흰쥐에세 1% 콜레스테롤과 0.25% 콜산나트륨을 첨가한 고콜레스테롤혈증 유발식이와 민들레추출물을 분획별(열수추출물군, 에틸아세테이트추출물 군, 에테르추출물군)로 나누어 급여하여 민들레추출물이 고콜레스테롤혈증에 미치는 영향을 구명하였다. 테중증가량과 식이섭취량은 대조군에 비하여 열수추출물군에서 유의적으로 증 가되었으며 식이효율의 유의적인 차이는 관찰되지 않았다. 혈청과 간조직 \ulcornerㅇ의 중성지질, 총콜레스테롤과 콜레스테릴에스테르 농도는 대조군에 비하여 민들레추출물 급여시 유의적으 로 감소되었으며, 특히 에틸라세테이트추출물군의 간조직 중의 중성지질, 유리콜레스테롤 및 총콜레스테롤의 감소효과가 현저한 것으로 나타났다. 반면, 혈청 인지질 농도는 민들레추출 물 급여시 유의적인 증가를 나타내었으며 간조직에서는 유의적이지는 않으나 증가되는 경향 이었다. 혈청 중 킬로미크론, VLDL-콜레스테롤 농도는 민들레추출물 급여시 유의적으로 감 소되었는데 열수추출물과 에틸아세테이트추출물군의 감소정도가 큰 것으로 관찰되었다. 반 면, HDL-콜레스테롤 농도는 열수추출물과 에틸아세테이트추출물 급여시 유의적인 증가를 나타내었다. 동맥경화지수는 민들레추출물군 모두 유의적으로 감소되었다. 간조직 중의 HMG-CoA reductase 활성은 대조군에 비하여 민들레 열수추출물군에서 유의적으로 감소되 었으며, ACAT 활성은 민들레추출물 급여군 모두 유의적인 감소를 나타내었다. 본 실험결 과 민들레추출물 특히, 열수추출물과 에틸아세테이트추출물 급여는 고콜레스테롤 식이를 급 여한 흰쥐의 간조직 중 ACAT 활성을 감소시키므로써 혈청과 간조직의 총콜레스테롤과 유 리콜레스테롤 축적을 억제하는 것으로 사료된다.

Keywords