Assessment of Nutrients Intake and Evaluation of Nutritional Adequacy of Adults Living in Kyungpook Area

경북지역 일부 성인남녀의 영양소 섭취량과 영양섭취의 균형도 평가

  • 윤진숙 (계명대학교 식품영양학과) ;
  • 유경희 (울산과학대학 호텔조리학과) ;
  • 류호경 (밀양산업대학교 식품과학화)
  • Published : 2000.08.01

Abstract

To provide the baseline information for establishing community based nutritional service system in the context of health promotion, we conducted nutrition survey for 196 adults (male ; 99, female ; 97) in Kyungpook area. Individual food intake was measured by 24-hour recall method, and then diet quality was evaluated by Index of Nutritional Quality (INQ) and Mean Adequacy Ratio (MAR). Average dietary intake of Ca and Vit A of total subjects were lower than Korean Recommended Dietary Allowances (Ca; 83% of RDA, Vit A; 77% of RDA). On the whole, mean nutrients intake of male subjects were higher than that of female subjects. It also appeared that overall nutrients intake of younger women (20~29 yr) were lower than that of other age group. When we evaluated the nutrients intake of the subjects by INQ, Vit C (=2.39) showed the highest score. Ca (=0.89) and Vit A (=0.84) were revealed to be concerned nutrients in both quantity and quality. There was almost no difference in MAR between men and women (Men ; 0.88, Women ; 0.86). MAR showed significantrly positive correlation with age (p<0.05), meal frequency (p<0.001) and negative correlation with education level (p<0.01) in women, whereas no statistically significant relationship among these variables was observed in men. Age and meal frequency showed significantly positive correlation with most nutrients intakes among women. In conclusion, nutrition education strategies for sound food choice and regular meals need to be developed to improve the nutritional adequacy of female adults in the 20's.

본 연구는 우리나라의 식생활에 적절한 영양 평 가 방법을 제시하는데 기여하고자 하는 목적으로, 경북지역에 거주하는 성인 남녀 196명을 대상으로 24시간 회상법을 통해 개인별 영양소 섭취상태를 조사한 후 영양상태를 질적, 양 적으로 평가하였다. 본 연구의 결과는 다음과 같다. 경북지역 성인 남녀의 일일 평균 영양소 섭취량은 비교적 양호한 편이나, 칼슘과 비타민 A에서 영양 권장량보다 적은 83%, 77%를 섭취했으며, 칼슘을 제외한 모든 영양소에서 남자의 평균 섭취량이 여자의 평균 섭취량보다 많았다. INQ로 살펴본 영양소 섭취의 질적 평가는 비타민 C가 2.39로 가장 높게 나왔으며, 비타민 A가 0.84, 칼슘이 0.89의 점수를 보여 Ca과 비타민 A는 양과 질 측면에서 우려되는 것으로 조사되었다. 평균 영양소 적정도는 남자가 0.88, 여자가 0.86으로 남녀 간에 차이가 없었다. 영양소 섭취량과 각 용니과의 상관관계에서 남자의 경우에는 영양소 섭취량과 유의 한 관계를 나타내는 요인으로서 지방과 연령 사이에만 유의한 양의 관계가 나타난 반면 여 자의 경우에는 나이, 식사 섭취 횟수는 대부분의 영양소에서 유의적인 양의 상관관계를 보 였다. 남자는 가계 총수입이 높을수록 식사 중의 비타민 B2 영양밀도가 높았으며 여자의 경 우에는 INQ 중에서 인(p<0.050)과 철분(p<0.05)이 연령과 유의한 양의 상관관계를 보였다. MAR은 여자의 경우에 한하여 연령(p<0.05)과 양의 상관관계를, 학력(p<0.01)과 유의적인 음의 상관관계를 보였으며 하루식사횟수(p<0.001)와도 유의한 양의 관계를 나타내었다. 이 상을 종합해 볼 때 경북지역에 거주하는 성인의 경우 남자가 여자에 비해 영양섭취상태가 전반적으로 양호하다고 할 수 있으며 여자 20대의 경우에 영양섭취가 가장 저조하였고 특히 칼슘과 비타민 A의 섭취가 부족하였다. 이연령층은 임신, 출산과 연결되는 영양취약집단이 므로 이들을 대상으로 규칙적인 식사의 중요성과 다양한 식품의 섭취를 홍보하는 영양교육 이 보건소를 통해 강화되어야 하리라고 보여진다.

Keywords