Bacillus cereus ASK 202의 $\beta-Agarase$가 생산한 한천올리고당의 항균 효과

Antibacterial Activity of Agarooligosaccharides Produced by $\beta-Agarase$ from Baciffus cereus ASK 202

  • 발행 : 2000.12.01

초록

한천은 비교적 풍부한 수산자원의 하나이나 그 가공 수준은 매우 미약하여 상당수가 폐기되고 있다. 한천의 이용률과 부가가치를 높이기 위하여 한천올리고당의 미생물학적 활성에 관한 연구를 수행하였다. 식품 부패 및 식중독균에 대한 억제 효과는 0.4% 한천올리고당은 첨가한 경우 포노상구균과 대장균 O157:H7에 대하여 항균활성을 나타내었다. 한천올리고당은 pH의 변화에 매우 안정하여 pH는 항균활성에 영향을 주지 않았다. 또한 가압멸균할 경우 항균효과가 현저히 증가함을 보였다 한천올리고당의 가공 적성을 알아본 결과 아미노산 중 alanine, lysine, glycine, phenylalanine을 혼합하면 항균 활성이 증가함을 알 수 있었다

Agar, one of the most abundant marine products has not been utilized extensively because of low level of processing technology in Korea. This research was carried out to improve the utilization of agar and consequent increase in profit. Antibacterial activity of agarooligosaccharides were evaluated against bacteria causing putrefaction and flood poisoning. Addition of 0.4% agarooligosaccharides showed antibacterial activity toward Staphylococcus aureus and Escherichia coli O157:H7; furthermore, autoclave treatment of agarooligosaccharides solution enhanced the antibacterial activity. Agarooligosaccharides showed high stability against the pH change. Addition of amino acid(alanine, lysine, glycine, phenylalanine) in agarooligosaccharides solution enhanced antibacterial activity in E. coli O157:H7, Streptococcus mutans and Staphylococcus aureus.

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