Enzymatic Hydrolysis of Korean Ginseng Starch and Characteristics of Produced Maltooligosaccharides

  • Kim, Na-Mi (Korea Ginseng and Tabacco Research Institute) ;
  • Lee, Jong-Soo (Department of Genetic Engineering, Pai-Chai University) ;
  • Lee, Byung-H. (Department of Food Science and Agricultural Chemistry, Macdonald College of McGill University)
  • Published : 2000.03.01

Abstract

Maltooligosaccharides were produced from ginseng starch by hydrolysis of $\alpha$-amylase. And it was investigated that physicochemical properties and intestinal bacteria growing effort of maltooligosaccharides. The optimum level of the ginseng maltooligosaccharides was produced when 10% ginseng starch was hydrolyzed with 50 unit of Amano A $\alpha$-amylase per gram starch at 85。C for 24h. Viscosity and water holding capacity of the ginseng maltooligosaccharides were 37.7 cps at 20。C and 110.1% at 75% relative humidity, respectively. The ginseng maltooligosaccharides enhanced the growth of Bifidobaterium infantis.

인삼전분으로부터 기능성 말토올리고당을 생산하기 위하여 인삼전분에 대한 말토 올리고당 생산 최적조건을 검토하고 이들을 정제 한 후 물리화학적 특성과 장내 유용 세균에 대한 생육효과를 조사하였다. Amano-A amylase를 사용하였을 때 glucose가 4개 이상 결합된 말토 올리고당이 많이 생성되어 최적 효소로 선정하였고, 이 효소를 이용한 말토 올리고당 생산 최적조건은 인삼전분 10%, 효소 첨가 농도 50 unit/g 전분 과 반응시간 24시간이었다. 인삼전분을 효소분해하여 생산하고 carbon-celite로 정제한 말토올리고당의 점도와 보수력은 각각 37.7 cps(20。C)와 110%(75%상대습도)로 설탕에 비하여 높았으며, 감미도는 설탕의 25.6% 이었다. 또한 생산된 말토올리고당은 장내 유용세균인 Biflidobacterium infantis의 생육을 촉진시켰다

Keywords