Cytotoxicity of White and Red Ginseng against Cancer Cells and Their Effects on the Cell Cycle

백삼과 홍삼의 암세포에 대한 세포독성 및 세포주기에 미치는 영향

  • Published : 2000.12.01

Abstract

The present study was performed to evaluate the cytotoxicity of white and red ginseng extracts against cancer cells in vitro. We also examined the effects of those ginseng extracts on the cell cycle by using flow cytometry. We divided each white and red ginseng into two parts, main body and rhizome, and tested the cytotoxicity of each fraction against various mouse-originated cancer cells and mouse peritoneal macrophages. The red ginseng was more cytotoxic to the cancer cells in comparison with white ginseng, and the rhizome fractions were more cytotoxic than the mainbody fractions in the both of white and red ginseng. Among the cells tested, RAW264.7 cancer cells were most sensitive to all the ginseng fractions. In cell cycle analysis, all the fractions of white and red ginseng arrested the cell cycle at G$_2$/M phase.

본 연구에서는 백삼 및 홍삼을 동체 및 뇌두 부분으로 나누어 각 분획물의 생쥐유래 암세포에 대한 독성을 대식세포에 대한 독성과 비교하여 관찰하였으며, 이러한 인삼분획의 세포독성이 세포의 분열주기 억제와 연관되어 있는 지를 확인하기 위하여 L929세포의 세포주기에 미치는 영향도 실험하였다. 세포독성 실험에서 홍삼이 백삼에 비해 우수한 세포독성을 나타내었으며, 백삼 및 홍삼 모두 뇌두 분획물이 동체 분획물에 비해 우수한 세포독성을 나타내었다. 또한, 실험에 사용한 세포들 중 RAW264.7세포에 대한 인삼 분획물의 세포독성이 다른 암세포 및 대식세포에 비해 강하게 나타났다. 이들 분획물의 세포 분열주기에 미치는 영향을 관찰한 실험에서는 각 분획물 모두 L929세포의 분열주기를 G$_2$/M기에서 억제하는 것으로 나타났다. 따라서, 본 실험의 결과로 백삼에 비해 홍삼에 암세포에 대한 독성을 나타낼 수 있는 물질이 보다 많이 포함되어 있음을 알 수 있으며, 같은 백삼이나 홍삼에서도 뇌두 부위에 이러한 세포독성 물질이 많이 분포하는 것으로 나타났다. 또한 본 실험의 결과, 인삼의 세포독성 기작은 세포의 분열주기 억제와 연관되어 있는 것으로 추측된다.

Keywords