Qualify Changes of Mushroom(Agaricus blazrei Murill) during Storage by Cooled Electrolyzed acid-water

저온의 전해산화수로 처리한 아가리쿠스 버섯의 저장중 품질변화

  • Published : 2000.12.01

Abstract

To enlarge applicable field of electrolyzed acid-water(EAW) on food industry, quality changes of agaricus mushroom(Agaricus blazei Mui1l) washed with cooled EAW were investigated during storage at 5$\^{C}$. Total count and coliform count were decreased to 1/88 level and l0$^1$cfu/g respectively by immersion washing with EAW for 5 min. Agaricus mushroom washed with EAW had showed better quality properties such as weight loss, pH, acidity, browning, organoleptic properties after 3∼4 days of storage at 5$\^{C}$ except firmness of the trunk parts of agaricus mushroom comparing with non-treated one. △E values of agaricus mushroom showed lower increasement than those of non-treated ones after 3∼4 days of storage. Considering organoletpic and quality characteristics of stored agaricus mushroom synthetically, it was showed that EAW could be applicable to shelf life extension of argaricus mushroom.

전해산화수의 식품가공에의 적용 확대를 위해 5$^{\circ}C$$\pm$1$^{\circ}C$로 냉각한 전해산화수에 아가리쿠스 버섯을 1분간 침지 세정하여 5$^{\circ}C$에 저장하면서 저장중 품질변화를 살펴보았다. 전해산화수 세정처리에 의해 총균수는 초기균수의 1/88로 대장균군은 $10^1$cfu/g 이하로 감소하였다. 그리고 5$^{\circ}C$ 저장 중 pH, 산도, 관능적 특성을 살펴본 결과, 저장 7일까지 전해산화수로 처리한 아가리쿠스가 무처리구에 비해 저장성이 우수한 것으로 판단되었으나 경도의 경우 저장 4일 후부터 전해산화수로 처리한 아가리쿠스 버섯의 줄기부분의 감소 속도가 다소 마른 경향을 나타내어 전해산화수 처리방법의 개선 필요성이 있는 것으로 생각되었다. 갈변도는 $\Delta$E값을 고려할 때 저장 3~4일 후부터 전해산화수 처리구가 완만한 갈색화 경향을 나타내어 뚜렷한 갈변 억제 효과가 확인되었다. 저장중 관능적 특성은 향, 조직감, 신선도, 갈변도 및 종합적 기호도에서 대부분 3~4일 후부터 유의적으로 무처리 아가리쿠스 버섯에 비해 전해산화수로 처리한 아가리쿠스 버섯이 높은 기호도를 나타내었으며 기호도의 감소속도가 상대적으로 완만한 경향을 나타내어 전해산화수 세정처리의 적용가능성을 확인할 수 있었다.

Keywords