Detection of Irradiated Beef and Pork by DNA Comet Assay

DNA Comet Assay를 이용한 방사선 조사 쇠고기와 돼지고기의 검지 기술

  • 박준영 (한국원자력연구소 방사선조사식품 검지개발실) ;
  • 오경남 (한국원자력연구소 방사선조사식품 검지개발실) ;
  • 김경은 (한국원자력연구소 방사선조사식품 검지개발실) ;
  • 양재승 (한국원자력연구소 방사선조사식품 검지개발실)
  • Published : 2000.12.01

Abstract

This study was conducted to investigate whether a DNA comet assay could be applied for identifying irradiated pork and beef. Pork and beef were irradiated with Co-60 gamma rays at 0.1, 0.3, 0.5, 0.7 and 1.0 kGy, and stored in a freezer Cells separated from the samples were embedded in agarose gel on a slide, dissolved in a lysis solution, and electrophoresed at 2 V/cm for 2.0 min by horizontal electrophoesis. The cells were then stained with a silver staining in order to visualize the DNA using a micro-scope. The DNA fragments of the irradiated cells stretched or migrated out of the cells and formed tails towards the anode, giving the appearance of comets, while unirradiated cells formed very short or no tails. The distance of DNA migration increased with irradiation dose. Since the statistical analysis showed a significant correlation between tail length and irradiation dose, a DNA comet assay could provide not only identification but also estimation of the irradiation dose for irradiated beef and pork.

방사선 조사된 쇠고기와 돼지고기의 방사선 조사 여부를 판별하는데 DNA comet assay의 활용 가능성을 검토하였다. 쇠고기와 돼지고기는 Co-60 동위 원소를 조사원으로 하여 0.1, 0.3, 0.5, 0.7, 1.0 kGy의 총흡수선량( $\pm$ 5.0%)이 되도록 조사하여, 냉동상태로 보관하였다. 시료로부터 분리 된 세포는 agarose gel과 혼합하여 슬라이드에 깔아주고, lysis 및 전기영동을 하였다. 방사선 조사된 시료의 경우 세포로부터 끌려나오는 DNA절편들은 양극을 방향으로 tail이 형성되었고, 비조사 시료의 경우 tail이 없거나, 일부에서만 작은 tail이 관찰되었다. 방사선 조사유무는 0.1 kGy부터 현미경상으로 검지가 가능하였고, 선량간 차이의 유의성 여부는 통계분석을 통하여 검지가 가능하여, 쇠고기와 돼지고기의 신속한 검지 방법으로 DNA comet assay를 활용할 수 있을 것이다.

Keywords