Enhanced conversion to cotinine from nicotine by green tea extract

녹차 추출물에 의한 니코틴의 코티닌으로 전이 촉진

  • 경윤주 (서울시립대학교 생명과학과) ;
  • 이동희 (서울시립대학교 생명과학과)
  • Published : 2000.06.30

Abstract

Cigarette smoking deals a harmful effect directly to smokers and even to non-smokers through environmental tobacco smoke. The major damaging component in cigarette smoke is nicotine which converts to various carcinogens. Among the carcinogenic metabolites, nitrosamine-4-(methylnitrosamino)-1- (3-pyridyl)-1- butanone (NNK) is responsible for many types of lung cancers. Recent studies report that activation of NNK is markedly inhibited in the presence of cotinine, a safer metabolite from nicotine. It is well known that tea extract have potentials to prevent cancers. This study aims to correlate green tea's potential for cancer prevention with an accelerated formation of cotinine. In the presence of tea extract, a nicotine to cotinine conversion was studied in established cell lines and xenopus oocytes. Among three lines of cell used, PLC/PRF5 and 293 cells showed a fast turnover from nicotine to cotinine while HepG2 cell line showed a marginal difference between groups treated and non-treated with tea extract. A microinjection procedure using Xenopus oocyte was utilized to probe for the effect of tea extract in accelerating nicotine conversion to cotinine. According to this procedure, tea extract's unusual potential for converting nicotine to cotinine is also substantiated. Overall, this present study indicated that tea extract have an unusual effect on conversion of nicotine to cotinine in cells.

흡연은 직접 또는 environmental tobacco smoke를 통하여 많은 위해성 물질을 인체에 유입시킨다. 이러한 위해 물질중 니코틴을 인체내의 대사에 따라서 암을 유발시키는 물질로 전이되기도 한다. 니코틴의 대사산물로 대표적인 발암물질인 nitrosamine-4-(methylnitrosamino)-1-(3-pyridyl)-1- butanone (NNK)가 있다. 많은 연구는 녹차의 추출물이 암을 예방하는데 탁월한 효능이 있음을 보고하고 있다. 그러나, 녹차의 암예방 효과에 대한 기작은 거의 알려져 있지 않다. 최근의 보고는 니코틴의 주요대사 산물인 코니틴이 안정한 물질임과 동시에 NNK의 활성 및 형성을 억제하는 것으로 알려져 있다. 본 연구는 세포내의 니코틴의 대사에 있어, 코티닌으로의 전이도에 녹차의 추출물이 미치는 영향에 대하여 연구하였다. 녹차의 추출물은 시험관에서 직접 혼합한 경우와 세포주를 이용한 실험에서, 니코틴이 코티닌으로 전이하는 데 긍정적 영향을 주었다. 이 결과는 녹차의 성분 중에 니코틴의 여러 대사경로중에서 코티닌의 대사를 촉진하는 물질이 함유되어 있음을 의미한다. 이 결과는 아울러, 녹차의 암 예방의 가능성에 대하여 설명할 수 있는 기전을 제시한다.

Keywords