Comparison of nutritional characteristics between wild and cultured juvenile black rockfish, Sebastes schlegeli

자연산 및 양식산 조피볼락 치어의 영양학적 특성 비교

  • LEE HaeYoung (Aquaculture Department National Fishelies Research and Development Institute) ;
  • PARK Min Woo (Aquaculture Department National Fishelies Research and Development Institute) ;
  • JRON Im Gi (Aquaculture Department National Fishelies Research and Development Institute)
  • Published : 2000.03.01

Abstract

Cultured juvenile black rockfish, Sebastes schiegeli as a seed for sen ranching project were compared with the similar size of wild fish. Wild fish were analyzed and compared with cultured fish in body indices, and moisture, crude protein, lipid, ash, many kinds of amino acids and various minerals in the whole-body of juvenile rockfish from three different populations. There were significant (P<0.05) differences in the moisture, crude lipid, and ash in the whole-body of fish among three different populations; the moisture content of wild fish was higher than that of both cultured fish. The lipid content in wild and tank cultured fish was lowest and highest, respectively; The lipid content of fish cultured in embanked system was intermediate values. The condition factor (CE), hepatosomatic index (HSI), and intraperitoneal fat (IPE) of fish cultured in tank system and embanked system were significantly (P<0.05) higher than those of wild fish. But fish cultured in tank system produced similar intestinosomatic index (ISI) and muscle ratio (MR) values as the wild fish. There were significant differences in asparatic acid, glutamic acid, isoleucine, leucine, lysine, phenylalanine, threonine, valine of whole-body fish cultured by different methods; the wild fish was highest in these amino acids, followed by fish cultured in embanked system and then fish cultured in tank system. There were also significant differences in Ca, P, Mg, Mn, Zn of whole-body fish cultured by different methods: wild fish and fish cultured in tank system produced highest in Ca, P, Mg, Zn and lowest in Mn, respectively. There were significant differences in moisture, crude lipid, ash, many kinds of amino acids, several minerals, CE, HSI, UE, and ISI among the three juvenile populations; whole-body of wild fish showed higher in moisture, ash, asparatic acid, glutamic acid, isoleucine, leucine, Iysine, phenylalanine, threonine, valine, Ca, P, Mg, and Zn than fish cultured in embanked system, while they showed lower in the rest of the nutritious parameters studied.

수산자원 증강을 위한 방류용 종묘로서 연안 정착성 어종인 조피볼락의 종묘성 강화와 우량종묘의 판정기법에 대한 기초적 연구를 위하여 서해안 윽상수조산, 축제식 양식산 및 자연산 조피볼락 치어에 대한 일반성분, 비만도, 간중량지수, 복강내지방, 장중량지수, 근육중량비, 일반 아미노산 함량 및 무기질 함량을 비교하였다. 수분 함량은 자연산이 양식산 (축제식 망식산과 육상수조산) 보다 높게 나타났지만 지질함량은 자연산이 가장 낮았다. 회분 함량은 자연산이 양식산(축제식 양식산과 육상수조산) 보다 높았다. 치어 전어체에서 단백질함량의 차이는 없었다. 비만도는 육상수조산이 자연산보다 높은 값을 보였지만 축제식 양식산과는 유사하였다. 간중량지수 (HSI), 복강내지방 (IPF) 및 장중량지수 (ISI)에서 육상수조산과 축제식 양식산은 차이가 없었으나 자연산보다 높은 값을 나타내었다. 근육중량비는 사육방법에 따라 차이가 없었다. 일반아미노산 총함유량은 자연산이 육상수조산보다 높았으나 축제식 양식산과는 차이가 없었다. 자연산은 asparatic acid, glutamic acid, isoleucine, leucine, Iysine, phenylalanine, threenine, valine에서 양식산 (축제식 양식산과 육상수조산) 보다 유의적으로 높았다. 무기질 함량 중 Ca, P 함량은 자연산과 육상수조 양식산은 유사하였으나, 축제식 양식산보다 유의적으로 높게 나타났다. Mg 함량은 자연산이 가장 높았으며, Mn 함량은 자연산, 육상수조산, 축제식 양식산의 순서로 나타났다. 자연산의 Zn 함량은 육상수조산과는 유사하였으나, 축제식 양식산 보다는 높게 나타났다. 전체적으로 수분과 회분 함량, asparatic acid, glutamic acid, isoleucine, leucine, lysine, phenylalanine, threonine, valine과 일반아미노산 총함유량 및 Mg 함량은 자연산이 양식산 (축제식 양식산과 육상수조산) 보다 높게 나타났으며, 지질함량, Mn 함량과 비만도, 간중량지수 (HSI), 복강내지방 (IPF) 및 장중량지수 (ISI)에 있어서는 양식산이 자연산보다 높은 값을 보였다. Ca, P 및 Zn함량은 축제식양식산에서 가장 낮게 나타났다. 그러므로 이러한 체성분 및 생물학적 특성은 조피볼락 방류용 우량종묘의 판정과 종묘성 강화의 지표로서 적용이 될 수 있을 것이다.

Keywords