Aerobic Liquid Fermentation of Food Wastes by Using Yeast

효모에 의한 남은 음식물의 호기성 액상발효

  • Lee, Ki-Young (Food Technology, Natural Science, Hoseo University) ;
  • Yu, Sung Jin (Food Technology, Natural Science, Hoseo University) ;
  • Yu, Seung Yeung (Food Technology, Natural Science, Hoseo University)
  • 이기영 (호서대학교 자연과학부 식품가공학과) ;
  • 유성진 (호서대학교 자연과학부 식품가공학과) ;
  • 유승용 (호서대학교 자연과학부 식품가공학과)
  • Received : 2000.10.27
  • Accepted : 2000.11.23
  • Published : 2000.12.30

Abstract

For the probiotic feed production from residual food waste by using the yeast Kluyveromyces marxianus, aerobic liquid fermentation was attempted at $35^{\circ}C$. After grinding finely, optimal fermentation conditions of the substrate was investigated in shaking incubator. By controlling water content yeast growth was studied at each different solid content of 5, 10 and 15% respectively. The most active growth of the yeast was shown at 10%. For the stimulation of the cell growth, mixed culture with Aspersillus oryzae was conducted in a 2 litre-jar fermenter. As the results, the yeast growth rate was increased, but the maximum viable cell count amounted was slightly higher as $3.5{\times}10^9/ml$ than single culture.

남은 음식물을 기질로 생균효모사료를 만들기 위해 Kluyveromyces marxianus 효모의 호기적 액상발효가 $35^{\circ}C$에서 시도되었다. 먼저 액상으로 시료를 충분히 마쇄시킨 시료의 효모 생균수를 증가시키기 위한 적정발효조건이 진탕배양을 통해 연구되었다. 시료로 사용된 남은 음식물의 고형분 함량을 수분첨가로 5%, 10%와 15%로 다르게 조정하여 발효시킨 결과 고형분 함량 10%에서 생균수가 가장 높은 것으로 나타났다. 효모의 생균농도를 증가시키기 위하여 Aspersillus oryzae를 2리터용 jar fermenter를 이용하여 혼합배양한 결과 증식속도를 증가시켜 주었으나 최고 생균수는 $3.5{\times}10^9/ml$로서 단독 배양시보다 근소하게 높은 결과를 보여주었다.

Keywords