Rapid Moisture Content Determination Technique Using Microwave Oven

마이크로웨이브 오븐을 이용한 금속 함수율 측정법에 관한 연구

  • Lee, Hyoung-Woo (Inst. of Ag. Sci. and Tech., College of Agr., Chonnam Nat'l Univ.) ;
  • Kim, Kyung-Yong (Inst. of Ag. Sci. and Tech., College of Agr., Chonnam Nat'l Univ.)
  • 이형우 (전남대학교 농과대학 농업과학기술연구소) ;
  • 김경용 (전남대학교 농과대학 농업과학기술연구소)
  • Received : 2001.04.12
  • Accepted : 2001.06.11
  • Published : 2001.12.30

Abstract

Conventional hot-air oven-drying method takes at least four hours to determine the moisture content of wood sample and this method is not always acceptable to wood industry. In this study samples of six different specifications from Paulownia coreana, Pinus densiflora and Quercus acutissima were dried in domestic microwave oven to their oven dry weights to investigate the possibility of rapid moisture content determination technique using microwave-oven drying method. Continuous heating time, cooling time and intermittent heating time were determined by each species and sample specifications. Temperatures of surface and center of samples were also measured during drying. Oven-drying times were reduced to 1/7~1/10 of conventional hot-air oven-drying method. Therefore microwave heating and drying techniques appear attractive for wood industry as a rapid moisture content determination method.

함수율은 목재의 효율적인 가공을 위한 기본적인 정보 중에서 가장 중요한 것의 하나이다. 그러나 기존의 열풍식 전건법으로는 수 시간에서 수일이 소요될 정도로 매우 긴 시간이 소요되므로 산업현장에서 적용하기에는 불편하다. 본 연구에서는 가정용 마이크로웨이브 오븐을 응용하여 수 분~수십 분내에 목재 시편의 함수율을 전건법에 의해 측정할 수 있는 기술을 개발하고자 하였다. 국산 3수종에 대하여 마이크로웨이브-전건실험을 수행한 결과 일반 열풍식 전건법에 비하여 전건시간을 1/7~1/10 수준으로 크게 줄일 수 있었고 일반 열풍식 전건법 과 비교하여 전건상태에서 0.1~0.2 g 정도의 편차만 나타내어 함수율 및 전건무게를 신속하고 정확하게 얻을 수 있도록 해주므로써 효율적인 목재건조를 수행하는데 도움이 될 것으로 기대된다.

Keywords