한국식품과학회지 (Korean Journal of Food Science and Technology)
- 제33권1호
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- Pages.66-71
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- 2001
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- 0367-6293(pISSN)
고구마 조직의 가열변화에 대한 반응속도론적 상수 결정
Determination of Kinetic Parameters for Texture Changes of Sweet Potatoes during Heating
- Lee, Jung-Ju (Department of Food Engineering, Mokpo National University) ;
- Rhim, Jong-Whan (Department of Food Engineering, Mokpo National University)
- 발행 : 2001.02.28
초록
가열에 의한 품종별 고구마 조직의 변화에 대한 반응속도론적 상수를 biphasic model과 fractional conversion method를 사용하여 결정하였다. Biphasic model에 따라 고구마의 가열에 의한 조직의 변화는 2단계의 연속적인 1차 반응식으로 표시할 수 있었으며, 활성화에너지는 고구마의 품종에 따라
Kinetic parameters for the texture degradation of three varieties of sweet potato during heating were determined using two alternative methods, the biphasic model and the fractional conversion method. The texture degradation of sweet potatoes during heating could be expressed by two simultaneous first order reactions using the biphasic method, whose activation energies were ranged
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