Prevalence of soy allergy by cow milk-allergic infants in Korea

국내 우유알레르기 환아의 대두알레르기 발생 빈도

  • Son, Dae-Yeul (School of Medicine, Sungkyunkwan University) ;
  • Lee, Chan (Department of Food Science and Technology, Chung-Ang University) ;
  • Park, Ki-Hwan (Department of Food Science and Technology, Chung-Ang University) ;
  • Oh, Sang-Suk (Department of Foods and Nutrition, Ewha Womans University) ;
  • Lee, Sang-Il (Department of Pediatrics, Samsung Medical Center) ;
  • Ahn, Kang-Mo (Department of Pediatrics, Samsung Medical Center) ;
  • Han, Young-Shin (Department of Foods and Nutrition, Seoul National University) ;
  • Nam, Sung-Yeon (Department Pediatrics,Ilsan Paik Hospital, School of Medicine, Inje University) ;
  • Yoon, Kwang-Ro (Department of Food Science and Technology, Chung-Ang University)
  • 손대열 (성균관대학교 의과대학) ;
  • 이찬 (중앙대학교 식품공학과) ;
  • 박기환 (중앙대학교 식품공학과) ;
  • 오상석 (이화여자대학교 식품영양학과) ;
  • 이상일 (삼성서울병원 소아과학교실) ;
  • 안강모 (삼성서울병원 소아과학교실) ;
  • 한영신 (서울대학교 식품영양학과) ;
  • 남승연 (인제대학교 의과대학 부속 일산 백병원 소아과) ;
  • 윤광로 (중앙대학교 식품공학과)
  • Published : 2001.08.01

Abstract

Soy protein formulas have been used as supplementary food for infants allergic to cow's milk as well as to prevent atopy since 1929. Though these formulas are used as alternative ways to nourish these infants, the effects of soy proteins are still controversial because they may cause soy allergies in infants. The state of Korean food allergic infants is not as well known as allergy eases in Europe or USA. The purpose of this study was to examine the prevalence of soy allergy in the case of Korean infants in concerning with milk allergy. Among 153 infants with clinical allergic symptoms that underwent tests, 21% and 51.6% of infants exhibited soy and milk allergies, respectively. Furthermore, some of the subjects (14%) possessed both soy protein and milk protein allergies. For cow milk allergic infants, only 27.8% of the tested infants were found exhibiting allergy symptoms related to soy protein, however, cow milk protein allergic reaction was detected in the serum of most soy allergic infants (68.8%).

대두 단백 제조유는 우유에 대해 알레르기를 일으키는 소아들에게 우유 알레르기를 치료하며 아토피의 예방을 위해 대체식품으로 1929년이래 사용되어 왔다. 그러나 대두 단백 제조유는 알레르기 반응을 유발시킬 수 있어서 이의 효용성에 대해서는 아직도 많은 논란이 지속되고 있다. 우리나라 식품 알레르기 환아에 대한 상황파악은 유럽이나 미국과 비교해 볼 때 아직도 잘 이루어지고 있지 않다. 본 연구의 목적은 국내 소아들의 우유 알레르기와 상관하여 대두 알레르기 발생 빈도 조사에 있다. 본 연구에서 임상적 증상을 나타내는 153명의 환아들 중에서 대두 또는 우유 단백질에 알레르기를 일으키는 환자가 각각 21% 또는 51.6%로 나타났다. 그리고 22명(14%)의 환아들은 우유와 대두 두가지 단백질에 모두 알레르기 증상을 나타내었다. 우유알레르기 환자의 경우는 27.8%의 소수 환아가 대두단백질에 알레르기 반응을 보여 주었으나, 대두 알레르기 환자는 대부분(68.8%)이 우유에 대한 알레르기 반응을 나타내는 것으로 확인되었다.

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