The Inhibitory Effects of Chloroform Fraction Extracted from the Dandelion (Taraxacum platycarpum D.) against Lactic Acid Bacteria and Yeast Related to Kimchi Fermentation

포공영 클로로포름 분획의 김치 유산균 및 효모에 대한 저해 효과

  • Kim, Jin-Hee (Department of Food and Nutrition, Chungnam National University) ;
  • Kim, Mee-Ree (Department of Food and Nutrition, Chungnam National University)
  • Published : 2001.10.01

Abstract

This study was conducted to investigate the effects of solvent extracts from medicinal plants on the fermentation of kimchi. Five microorganisms related to kimchi fermentation were selected and the antimicrobial activities of solvent fractions from medicinal plants were investigated. The chloroform fraction from the methanol extract of dandelion (Taraxacum platycarpum D.) exhibited inhibitory activity against five strains such as Lactobacilli plantarum, Lactobacilli brevis, Leuconostoc mesenteroides, Enterococcus faecalis and Saccharomyces cerevisiae. The chloroform fraction from the methanol extract of Dandelion inhibited the growth of E. faecalis and Leu. mesenteroides at the concentration of 80 mg/mL. Scanning electron micrographs of Leu. mesenteroides and E. faecalis treated with chloroform fraction 80 mg/mL exhibited morphological changes, including irregularly contracted cell surface.

약용식물로 이용되는 한약재 21 종에서 깍두기의 보존성을 증가시킬수 있는 약재를 선별하고 효과가 우수한 한약재를 용매분획하여 김치 유산균 및 효모에 대한 항균활성을 조사하였다. 그 중 포공영을 최종 선정하였으며, 클로로포름 분획추출물은 5 균주 중 Leu. mesenteroides와 S. faecalis에서 항균효과가 나타났으며, 농도별 항균활성은 E. faecalis는 80 mg/mL의 농도에서 배양 24시간까지 균증식이 억제되었으며, Leu. mesenteroides는 배양 24시간, L. plantarum는 배양 12시간까지 억제되었다. L. brevis는 포공영 클로로포름 분획 추출물을 함유한 배지에서는 별 영향을 받지 않았다. 효모인 S. cerevisiae는 20 mg/mL 이하의 저농도에서는 오히려 촉진되어 세균에 비해 저해활성이 약하게 나타났다. 포공영 클로로포름 분획추출물로 처리한 Leu. mesenteroides와 E. faecalis 두 균주를 전자현미경으로 관찰한 결과, 두 균주 모두 형태학적인 변화가 있음이 관찰되었다.

Keywords