Effect of Cassia tora Ethanol Extracts on Carbon Tetrachloride-Induced Liver Injury in Rats

흰쥐에 있어서 사염화탄소 유발 간손상에 미치는 결명자 에탄올 추출물의 영향

  • Ha, Tae-Youl (Rice Research Team, Korea Food Research Institute) ;
  • Cho, Il-Jin (Rice Research Team, Korea Food Research Institute) ;
  • Lee, Hyun-Yu (Rice Research Team, Korea Food Research Institute)
  • 하태열 (한국식품개발연구원 쌀연구팀) ;
  • 조일진 (한국식품개발연구원 쌀연구팀) ;
  • 이현유 (한국식품개발연구원 쌀연구팀)
  • Published : 2001.12.01

Abstract

This study was conducted to investigate the effect of Cassia tora ethanol extracts on carbon tetrachloride($CCl_4$)-induced hepatotoxicity in rats. Male Sprague-Dawley rats were divided into the following 4 groups: normal group, $CCl_4$, treated group, $CCl_4-0.25%$ Cassia tora ethanol extracts group and $CCl_4-0.5%$ Cassia tora ethanol extracts group. Rats were fed with each experimental diet and water for 5 weeks. Liver weights of rats treated only with $CCl_4$, were significantly increased compared to normal group, but not in rats fed diet containing Cassia tora ethanol extracts. Cholesterol and triglyceride contents in serum and liver were also not influenced by either $CCl_4$, treatment or the supplementation of Cassia tora ethanol extracts. $CCl_4$, treatment significantly increased ALP activities, however the supplementation of Cassia tora ethanol extracts significantly decreased the activities of serum ALT, AST, ${\gamma}-GTP$ in dose-dependent manner. Cassia tora ethanol extracts significantly reduced $CCl_4-induced$ elevation of liver TBARS contents. Activities of superoxide dismutase and catalase were decreased by $CCl_4$, treatment, however by the supplement of Cassia tora ethanol extracts slightly increased activities of SOD and catalase. The activity of glutathione peroxidase in groups fed diets containing Cassia tora ethanol extracts was significantly decreased compared to that of the control group. These results suggest that Cassia tora ethanol extracts may exert protective effect against $CCl_4-induced$ liver injury through the prevention of lipid peroxidation.

결명자의 에탄올 추출물이 사염화탄소를 투여한 흰쥐의 간 손상에 미치는 영향을 알아보기 위하여 정상군, 사염화탄소 대조군, 결명자 에탄올 추출물 0.25%첨가군 및 0.5% 첨가군으로 나누어 5주간 사육한 후 혈청중 간기능관련 효소의 활성변화, 혈청 및 간장의 지질 및 지질과산화물의 함량, 간조직중의 catalase, superoxide dismutase, glutathione peroxidase의 활성변화를 관찰하였다. 체중증가량 및 식이섭취량은 각군간 유의적 차이가 없었고, 간중량은 정상군에 비해 사염화탄소 처리군에서 증가하였으며, 혈청지질함량및 간조직중의 지질함량에는 각군간 유의차가 없었다. 사염화탄소 대조군의 AST, ALT활성은 정상군에 비하여 2배이상 유의하게 증가하였으나 결명자 에탄올 추출물 처리군은 대조군에 비하여 유의하게 감소하였으며 추출물의 첨가농도가 증가할수록 더 많이 감소하였다. ALP, ${\gamma}-GTP$의 활성도 같은 경향을 나타내었으며, TBARS함량도 대조군에 비하여 결명자 에탄올 추출물투여군이 유의하게 낮아졌다. 간조직중의 catalase활성은 사염화탄소투여에 의해 유의하게 활성이 감소되었다가 추출물투여군에서 증가하는 경향을 나타내었으며 SOD활성에는 유의차가 없었다. GHS-Px활성은 사염화탄소 투여에 의해 높아진 대조군의 효소활성이 추출물투여군에서 유의하게 낮아짐을 볼 수 있었으며 추출물의 농도가 높을수록 더 많이 감소하였다. 이상의 실험결과 사염화탄소의 투여로 인해 높아진 혈청중의 간기능 관련 각종 효소 및 지질좌산화물의 함량이 결명자 에탄올 추출물을 투여함으로써 감소되었으며 추출물의 첨가농도가 증가함에 따라 그 효과가 뚜렷한 것으로 보아 결명자 에탄올 추출물이 흰쥐에 있어서 사염화탄소 처리로 인한 간 손상을 감소시키는 효과가 있는 것으로 판단되었다.

Keywords