Effects of Mucilage from Yam (Dioscorea batatas DECENE) on Blood Glucose and Lipid Composition in Alloxan-induced Diabetic Mice

마(Dioscorea batatas DECENE) 점질물이 Alloxan 유발 당뇨 마우스의 혈당 및 지질 성분에 미치는 영향

  • Kwon, Eun-Kyung (Department of Food & Nutrition, Kyunghee University) ;
  • Choi, Eun-Mi (Department of Food & Nutrition, Kyunghee University) ;
  • Koo, Sung-Ja (Department of Food & Nutrition, Kyunghee University)
  • 권은경 (경희대학교 식품영양학과) ;
  • 최은미 (경희대학교 식품영양학과) ;
  • 구성자 (경희대학교 식품영양학과)
  • Published : 2001.12.01

Abstract

Effects of Mucilage fraction from Yam (Dioscorea batatas DECENE), which has long been used as a wild vegetable and folk medicine, on blood glucose and lipid composition in alloxan-induced diabetic mice were investigated. Diabetes mellitus was induced in male ICR mice by the injection of alloxan into the tail vein at a dose of 75 mg/kgBW. Alloxan-induced diabetic mice were administered the yam mucilage fraction1 orally ; y500F1 group (500 mg/kgBW/day fraction1) and y750F1 group (750 mg/kgBW/day fraction1); and the normal and alloxan-control group were orally administered with saline for 10 days. The body weight gain and food intake were monitored every day. The concentrations of glucose, triglyceride, total cholesterol, and LDL-cholesterol of serum and liver levels of glucose, triglyceride, and cholesterol were determined. Also weight of liver, heart, spleen and kidney were measured. The fraction 1 of yam mucilage lowered body weight gain significantly (p<0.05) and decreased serum glucose levels in alloxan-induced diatetic mice compared to that of alloxan-control group. In alloxan induced diabetic mice serum triglyceride level was lowered and liver HDL-cholesterol level increased significantly (p<0.05). In conclusion, it was assumed that yam mucilage fraction 1 has anti-hyperglycemic and anti-obesitic effects by reducing body weight gain and decreasing serum glucose and triglyceride level.

한국산 마(Dioscorea batatas DECENE, Yam)에서 점질물(mucilage)의 fraction 1, 2를 분획하여 6주령의 ICR 마우스에게 당 부하 검사(glucose tolerance test)를 실시한 결과 마 점질물 fraction 1이 마 점질물 fraction 2에 비해서 더 나은 효과를 나타내었기 때문에 마 점질물 fraction 1을 시료로 채택하여 6주령의 ICR 마우스에게 Alloxan으로 당뇨를 유발시킨 후 10일간 경구 투여를 실시하고 식이 섭취량 및 체중의 변화를 관찰하고 혈액중의 포도당 농도와 혈청과 간장 중의 지질 성분과 각종 장기의 무게 변화를 측정한 결과는 다음과 같았다. 식이 섭취량은 당뇨대조군과 마점질물투여군이 정상대조군에 비해 거의 2배에 가까운 식이 섭취량을 보였다. 체중의 변화는 정상대조군과 당뇨대조군은 증가한데 반해 마점질물 투여은 유의적으로 체중이 감소하는 경향을 보였다 공복시 혈중 포도당 농토는 시료 투여 직전에 정상 대조군은 $68.00{\pm}6.04\;mg/dL$였으며, 당뇨 대조군과 시료 투여군은 $400.50{\sim}403.50\;mg/dL$였다. 당뇨 대조군의 경우 시료 투여 첫째날부터 종료시까지 고혈당을 유지하였으며, 마점질물 투여군에서는 실험기간 5일째까지는 당뇨 대조군에 비해 혈당이 감소하지 않았지만, 시료투여 10일째에 마점질물투여군은 당뇨대조군에 비해 낮은 혈당치를 나타내었다. 혈액중 중성지방농도는 당뇨 대조군이 정상 대조군에 비해 약 1.7배 정도 유의적으로 높았다. 마점질물투여군은 당뇨 대조군에 비해 중성지방의 농도가 유의적으로 감소하였다. 비장의 무게는 y500F1군이 당뇨 대조군에 비해 유의적으로 감소하였다. 이상에서 마점질물 fraction 1을 Alloxan 유발 당뇨 마우스에 투여하였을 때 체중의 감소 및 혈중 포도당과 중성지방농도를 감소시키는 경향을 나타내어 당뇨병에 대한 개선 효과를 위한 기능성 식품으로서의 개발 가능성이 높다고 사료된다.

Keywords