Comparison of Volatile Components in Organs of Ocimum basilicum L. cultivated in Korea

국내 재배 바질의 품종간 부위별 휘발성 성분 비교

  • Ahn, Dai-Jin (Korea Ginseng and Tobacco Research Institute) ;
  • Lee, Jae-Gon (Korea Ginseng and Tobacco Research Institute) ;
  • Kim, Mi-Ju (Korea Ginseng and Tobacco Research Institute) ;
  • Lee, Jong-Chul (Korea Ginseng and Tobacco Research Institute)
  • Published : 2001.06.30

Abstract

This study was conducted to compare volatile components from the ten kinds of basils cultivated in Korea. The ten kinds of basils were separated flower, leaf, and stem part from whole plants, respectively. All sample separated were extracted by simultaneous steam distillation-extraction method(SDE) and were analyzed by gas chromatography(GC) and mass selective detector(MSD). Total 42 components were identified in essential oils including 11 alcohols, 6 carbonyls, 20 hydrocarbons and 5 esters components. The major components were linalool, methyl chavicol, eugenol, trans-methyl cinnamate, ${\beta}-cubebene$ and 1,8-cineole. The content of linalool was high significantly in the flower$(31.8{\sim}53.0%)$, the leaf and stem showed $21.8{\sim}35.8%$ and $3.5{\sim}22.4%$, respectively. Especially, the content of methyl chavicol was high relatively in the leaf$(0.4{\sim}32.9%)$, the flower and stem showed $0.2{\sim}24.1%$ and $0{\sim}2.2%)$, respectively. Articock, figz, glove, and greek basils were rich in eugenol$(18.8{\sim}48.7%)$ and poor in methyl chavicol$(0{\sim}5.4%)$ when compared with others kinds of basils. The composition of the components identified showed quite difference between kinds of basils, and the number of components identified in stem was much less than that in flower and leaf

한국의 동일 지역에서 10개 품종의 바질을 재배한 식물체를 꽃, 잎, 줄기 부위별로 분류하고 이들을 동시증류추출장치 (SDE)를 이용하여 essential을 분리하였다. 분리된 정유성분을 GC/MSD로 동정하여 alcohol류 11종, carbonyl류 6종, hydrocarbon류 20종, ester 화합물 5종으로 총 42종의 화합물을 확인하였다. 주요 성분들은 linatool, methyl chavicol, eugenol, 1,8-cineole, trans-methyl cinnamate등이었다. Peak의 면적비 (%)에 의한 품종간, 식물체 부위별 휘발성 성분을 보면 바질의 주성분인 linalool의 함량은 꽃에는 $31.76{\sim}53.04%$가 있었으며, 잎중에는 linalool이 $21.75{\sim}35.83%$, 줄기에는 $3.53{\sim}22.36%$가 들어 있었다. 식물체 부위별로는 꽃에 가장 많았고 다음이 잎, 줄기의 순이었으며 glove 바질이 $22.4{\sim}53.0%$로 많았고, cinnamon 바질이 $21.7{\sim}32.0%$로 적은 것으로 나타났다. Methyl chavicol은 꽃에는 $0.23{\sim}24.14%$가 있었으며, 잎중에는 $0.41{\sim}32.96%$, 줄기에는 $0.00{\sim}2.16%$가 들어 있었고 식물체 부위별 함량은 잎에 가장 많았고 다음이 꽃, 줄기의 순이었다. Eugenol의 함량은 꽃에는 $4.10{\sim}21.24%$가 있었으며 , 잎중에는 $5.29{\sim}48.74%$가 함유되었고 figz 바질에 48.7%로 많았으며, 줄기에는 $7.59{\sim}32.09%$가 들어 있었고, 식물체 부위별의 eugenol함량은 잎에 가장 많았고 다음이 꽃, 줄기의 순이었다. trans-methyl cinnamate는 꽃에 $0.03{\sim}28.68%$가 있었으며, 잎중에는 $0.00{\sim}38.49%$, 줄기에는 cinnamon바질이 20.63%로 가장 많이 함유되어 있었다. 식물체 부위별의 함량은 cinnamon바질의 잎에 가장 많았고 다음이 꽃, 줄기의 순으로 나타났다. 꽃, 잎, 줄기의 부위별의 향기 성분을 비교하여 보면 꽃, 잎 부위에 비해 줄기 부위의 성분 수 및 함량이 매우 적은 것으로 나타났으며 꽃과 잎 부위는 성분들간에 약간의 차이는 있으나 전반적으로 유사한 경향을 나타내었다.

Keywords