Effects of Kimchi Supplementation and/or Exercise Training on Body Composition and Plasma Lipids in Obese Middle School Girls

운동 및 김치 보충제 섭취가 비만 여중생의 신체조성 및 혈중지질에 미치는 영향

  • Published : 2001.10.01

Abstract

The effects of aerobic exercises and/or supplementation of kimchi on changes of the body composition and plasma lipids of obese middle school girls were studied. Thirty eight girls, 28 obese girls and 10 normal weighed girls, were paricipated. Among obese girls, 8 were assigned to exercise group (FG) 12 were grouped as kimchi group (KG) , and 8 were asked to practice excercise and to take kimchi simultaneously(excercise kimchi group, EKG). Ten girls whose weight is normal asked to remain o their own diet during 6 weeks of experiment (control group, CG)/ EG practiced jogging and rope-jumping for 60 minutes four times a week and KG took 3 g of freeze-dried kimchi packed in a 500 mg capsule daily which is equivalent to 30 g of fresh kimchi, EKC, EG and KG showed beneficial effects on changes of the body composition and plasma lipids compared to those of CG, EG showed greater effect than KG in reducing body fat resulted decrease in BMI, fat mas,. abdominal fat, and triglyceride concentration and increase in HDL-cholesterol. KG seemed to have greater effect on lowering plasma cholesterol and LDL-cholesterol than EG/ But the greatest effects in terms of reduction in weight, BMI fat mass, abdominal fat, total cholesterol, LDL-cholesterol, triglyceride, and increase in HDL-cholesterol were observed from EKG. These results indicate that kimchi supplemenation while practicing excercise might improve the obese state by reducing body fat content as well as reducing plasma lipids.

유산소성 운동과 김치보충제 섭취가 비만 여중생의 신체 조성 및 혈중지질에 미치는 영향을 알아보기 위하여 운동군은 HRmax 60~85%운동강도의 조깅, 줄넘기운동을 매회 60분, 주 4회 실시하고, 김치 보충제 섭취군은 500 mg 의 김치 분말이 들어 있는 김치 보충제 6알 총 3g (김치약 30g)을 총 6주간 섬취하게 하였다. 실험에 참가한 여중생은 총 38명으로 운동군(EG) 8명, 김치 보충제 군(KG)12명, 그리고 운동과 김치 보충제 섭취를 병행한 군(EKG) 8명의 비만여중생 28명, 그리고 정상체중을 지닌 대조군(CG) 10명이었다. 운동 또는 김치 보충제를 6주간 섭취한 EKG, EG 그리고 KG는 CG 그룹에 비해 신체 조성 및 혈중 지질 농도가 유의하게 감소하였다. 체중, BMI 체지방 및 체지방율의 감소 정도는 EKG, EG 그리고 KG 순이었으며, 비만도를 낮추는 효과는 EKG, KG 그리고 EG순으로 나타났다. 총 콜레스테롤 및 LDL-콜레스테롤 감소는 EKG, KG 그리고 EG 순으로 나타났으며, 중성지질 감소는 EKG, EG, 그리고 KG 순이었고, HDL-콜레스테롤 농는 EKG와 EG 그룸이 KG와 CG에서 유의하게 증가하였다. 이상의 결과를 살펴보았을 때 혈중 중서이방 농도를 포함하여 체지방 조성과 관련 있는 요인들은 운동이 김치 보충제 섭취보다 효과가 있는 것으로 나타났고 혈중 콜레스테롤 농도를 감소시키는 효과는 운동보다는 김치 보충제 섭취가 효과적이었다. 그러나, 비만 여중생의 비만을 조절하는데 있어서 이 두 방법을 단독으로 실시한 결과보다는 두용법을 병행한 즉, 김치 보충제를 섭취하면서 운동을 병행한 군의 효고가 가장 현저하게 나타났다. 이상의 결과로부터 여중생의 비만을 치료하는데 있어 운동 이외에 김치를 많이 섭취하는 식이요법을 병행하명 상당한 효과가 있을 것으로 관찰되었다.

Keywords

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