A Comparative Study of Dietary Behaviors and Nutrient Intakes According to Alcohol Drinking among Male University Students in Chungnam

충남지역 일부 남자 대학생의 알코올 섭취수준에 따른 식행동 및 영양섭취상태 비교 연구

  • 최미경 (청운대학교 식품영양학과) ;
  • 전예숙 (청운대학교 식품영양학과) ;
  • 김애정 (혜전대학 식품영양과)
  • Published : 2001.10.01

Abstract

The purpose of this study was to investigate the effect of alcohol drinking on dietary behaviors and nutrient intakes among the university male students. The subjects were divided three group; no-alcohol group(n=83), alcohol group(n=78), and high-alcohol group(n=78).And they were observed general characteristics, life style, eating pattern, food frequency and nutrient intake using questionnaires. The mean age, height, weight and BMI of the subjects were 25.8$\pm$6.1 years old 171.5$\pm$5.4 cm, 63.4$\pm$9.7 kg and 2.3$\pm$2.8/kg/$m^2$, respectively. The types of residence and person who prepares meals were significantly different among the groups: the frequency of self-boarding and preparing meals oneself in high-alcohol group were higher than in other two groups. The frequency of physical exercise and cigarette smoking in high-alcohol group were higher than in other two groups. There were no significant differences in skipping meals among three groups. However, the most common reson why high-alcohol group skipped meals was due to a eating habit, while a lack of time in other two groups. The results show that the high-alcohol group tended to eat more often instant ramien, soybean sprout, anchovy, and coffee compared to the other two groups. The energy intakes in alcohol and high-alcohol groups were lower than those in no-alcohol group. In conclusion, high-alcohol students have unhealthy dietary behaviors in the light of high frequency of cigarette smoking, eating habit of skipping meals and instant foods, and therefore showing a strong need of proper education in alcohol withdrawal and meal management for them.

본 연구에서는 식생활 관리능력이 부족하고 알코올 섭취수준이 높은 대학생의 올바른 식사관리 방안을 마련할 수 있는 기초자료를 제시해보고자 충남지역 일부 남자 대학생을 대상으로 알코올 비섭취군, 섭취군, 고섭취군으로 분류한후 일반환경, 식습관과 식행동, 건강 태 식품섭취 빈도 및 영양 섭취량등을 설문조사하였으며 그결과를 요약하면 다음과 같다. 조사대상자의 평균나이, 신장, 체중 및 체질량지수는 25.8$\pm$6.1세 , 171.5$\pm$5.4cm, 63.4$\pm$9.7 kg, 21.3$\pm$2.8kg/$m^2$이었으면 신장, 체중, 체질량지수는 세군간에 유의적인 차이를 보여 고 알콜올군, 알코올군, 비알코올군 순으로 높았다. (p<0.001, p<0.001, p<0.01). 주거형태와 식생활 관리자는 세군간에 유의한 차이가 있다 (p<0.05. p<0.01) 혼자 자취하는 비율과 스스로 식사를 준비하는 비율이 고 알코올군, 알코올군, 비알코올군 순으로 높았다. 생활습관과 관련된 조사항목으로 질환유무, 수면시간 및 비타민/무기질 보충제의 복용여부는 세 군간에 유의한 차이가 없었으며, 운동과 흡연비율은 세 군간에 유의한 차이를 보여(p<0.05, p<0.001)운동을 전혀 하지 않거나 흡연을 하지 않은 비율이 비 알코올군, 알코올군, 고알코올군 순으로 높았다. 식행동에 대한 결과로 아침, 점심, 저녁으로 결식빈도는 세 군별 유의한 차이가 없었으나 식사를 거르는 이유는 세 군별 유의한 차이를 보여(p<0.05)비알코올군과 알코올군은 시간이 부족해서 거른다는 비율이, 고알코올군은 습관적으로 식사를 거른다는 비율이 가장 높았다. 식사시간과 외식빈도는 세 군별 유의적인 차이가 없었다. 16가지 식품이나 식품군에 대한 섭취빈도에서 라면, 콩나물, 멸치, 커피나 세군간에 유의한 차이를 보여 (p<0.01, p<0.05, P<0.05, p<0.05) 고알코올군에서 하루에 한번 이상 섭취한다는 비율이 비알코올군이나 알코올군보다 높았다. 그밖에 쌀밥, 보리, 두부, 당근 등 12가지 식품이나 식품군의 섭취빈도는 세군간에 유의한 차이가 없었다. 영양소 섭취상태에서 열량 섭취량은 세 군간에 유의한 차이를 보여 알코올 군과 고알코올군이 비알코올보다 낮았으며(p<0.05), 그밖에 단백질, 칼슘, 철, 비타민 A, 비타민 $B_{1}$, 비타민 $B_{2}$, 나이아신 비타민 C 섭취량은 세 군간에 유의적인 차이가 없었다. 본 연구에서는 알코올을 과량 섭취하는 대학생들에거 나타난 식사 문제점들은 흡연비율, 습관적인 결식 비율, 라면의 섭취 비율이 높은 것이었다. 이들은 자취를 하거나 식사관리를 스스로 하는 비율이 높아 적절한 알코올 섭취교육과 함께 식사 관리지도가 동시에 이루어져야 할 것으로 보여진다.

Keywords

References

  1. Yearbook of statistics National Statistical Office
  2. 건전 음주문화 정착 및 알코올 문제 예방, 치료 세미나 우리 나라의 알코올 문제 예방을 위한 정책연구 최현숙
  3. J. Korean Public Health Assoc. v.25 A study of alcohol drinking style among univerity students Kim, Y. R.
  4. Korean J. Nutrition v.30 A study on the alcohol consumption and nutrient intake in patients with alcoholic liver diease Koo, B. K.;Chung, J. M.;Lee, H. S.
  5. J. Nutr. v.122 Role of alcohol abuse in mutritional immunosuppression Watzel, B.;Watson, R. R.
  6. Gasteroenterology v.106 Alcohol and the liver Lieber, C. S.
  7. Am. J. Clin. Nutr. v.38 Nutitional status of alcoholic patients: it's possible relationship to alcoholic liver damage Bunout, D;Herman, I. V. G.;Perez, C.;Pereda, T.;Ugarte, G.
  8. Br. J. Nutr. v.69 Nutritional assessment and adequacy of dietary intake in hospitalized patients with alcoholic liver cirrhosis Nielsen, K.;Kondrup, S.;Martinsen, L.;Stilling, B.;Wikman, B.
  9. Report on 1998 National Health and Nutrition Survey Ministry of Health and Welfare
  10. Recommended Dietary Allowances for Koreans(7the revision) The Korean Nutrition Society
  11. Korean J. Home Economics v.26 A study on the food habit & the health response of college studensts to the Todai Healthe Index Chang, Y. K.;Oh, E. J.;Sun, Y. S.
  12. Korean J. Community Nutrition v.2 Effects of nutrition education on nutrition knowledge dietary attitudes, and food behavior of college students Lee, K. S.;Kim, K. N.
  13. J. Korean Soc. Food Sci. Nutr. v.25 A study on drinking, smoking and family disease histories in the family members of cerebrovascular disease patients Choe, M.;Kim, J. D.;Kim, S. S
  14. Korean J. Community Nutrition v.1 Study on the food habits of college students by residences Lee, Y. N.;Lee, J. S.;Ko, Y. M.;Woo, J. S.;Kim, B. H.;Choi, H.
  15. Korean J. Nutrition v.26 A study on nutrient intakes and hematological status of female college students of Ulsan City Hong, S. M.;Bak, K. J.;Jung, S. H.;Oh, K. W.;Hong, Y. A.
  16. Korean J. Nutrition v.26 Utilization state of fast-foods among Korean youth in big cities Sim, K. H.;Kim, S. A.
  17. Korean J. Community Nutrition v.3 A study of food habits, physical status and related factros of college students in Chuncheon Lee, H. S.;Lee, J. A.;Piak, J. J.
  18. Korean J. Nutrition v.24 Relationship of habitual alcohol consumption to the nutritional status in middle aged men Lee, S. H.;Kim, W. Y.
  19. Am. J. Clin. Nutr. v.35 Nutritional status in alcoholics with and without liver diease Simko, V.;Connell, A. M.;Banks, B
  20. Alcohol Alcohol v.28 Nutritional status in chronically alcoholic men from the middle socioeconomic class and its relation to ethanol intake Nicolas, J. M.;Etruch, R.;Antunez, E.;Sacanella, E.;Urgano-Marquez, A.
  21. J. Am. Coll. Nutr. v.2 Nutritional status of alcoholics of different socioeconomic class Goldsmith, R. H.;Iber, F. L.;Miller, P. A.
  22. Korean J. Community Nutrition v.4 The effect of daytime jobs on the dietary behaviors and nutrient intakes among evening class university students Choi, H. J.;Jun, Y. S.;Park, M. K.;Choi, M. K.
  23. J. Korean Soc. Food Sci. Nutr. v.30 Food preferences and nutrient intakes of college students in Kangwon province Choi, Y. S.;Yoo, Y. J.;Kim, J. G.;Nam, S. M.;Jung, M. E.;Chung, C. K.