The Comparison of Food Constituent in Different Parts of Pumpkin

늙은 호박의 부위별 성분 비교

  • Jang, Sang-Moon (Dept. of Health Food Science, Taegu Health College) ;
  • Park, Nan-Young (Dept. of Health Food Science, Taegu Health College) ;
  • Lee, Joo-Baek (Dept. of Health Food Science, Taegu Health College) ;
  • Ahn, Hong (Dept. of Health Food Science, Taegu Health College)
  • 장상문 (대구보건대학 보건식품계열) ;
  • 박난영 (대구보건대학 보건식품계열) ;
  • 이주백 (대구보건대학 보건식품계열) ;
  • 안홍 (대구보건대학 보건식품계열)
  • Published : 2001.12.01

Abstract

This study was conducted to investigate the constituents of pumpkin, to develop of health food using pumpkin. Crude protein contents of skin (19.82%) and fiber (16.43%) were higher than that of flesh. Crude lipids contents of skin (2.84% ) was higher than those of flesh and fiber. Major free sugars in pumpkin were sucrose, fructose and glucose. Total sugar contents in the flesh was higher than that of fiber. This tendency was opposite to reducing sugar contents. Also, free sugar contents in pumpkin were flesh (30.19 mg/100 g), fiber (22.99 mg/100 g) and skin (15.67 mg/100 g), respectively. The total Phenol and carotenoid contents in 100 g of fiber revealed 379.8$\pm$9.76 mg and 43.71$\pm$1.46 mg, corresponding to 47% and 62% of the total phenol and carotenoid contents of pumpkin. Total flavonoid content in 100 g of skin revealed 81.5$\pm$3.56 mg.

본 연구에서는 호박을 이용한 제품개발의 기초자료로 활용하기 위하여 부위별 성분 특성을 비교 검토하였다. 호박의 조단백질의 함량은 껍질부위가 19.82%, 내부 섬유상부위가 16.43%로서 과육부위에 비하여 많았으며 , 조지방함량은 껍질부위가 2.84%로서 과육 및 내부 섬유상부위에 비하여 많은 편이었다. 조섬유 함량은 내부 섬유상부위에서 6.98%로서 껍질 및 과육에 비하여 3배정도 많았다. 호박의 부위별 전당의 함량은 과육부위가 비교적 많았으며,환원당의 함량은 과육부위에 비하여 씨를 감싸고 있는 내부 섬유상부위에 많이 함유되었다. 또한, 유리당 함량은 전반적으로 과육, 내부 섬유상부위와 껍질 순으로 나타났다. 건조된 늙은 호박의 100 g에 함유되어 있는 내부 섬유상부위가 총 phenol함량은 379.8$\pm$9.76 mg으로 총 phenol성분의 47%이상 함유되어 있었으며 , 총 carotenoid의 함량에서는 43.71$\pm$1.46 mg으로 총 carotenoid 성분의 62% 이상 함유되어 가장 높게 나타났다. 총 flavonoid의 함량은 껍질에 81.5$\pm$3.56 mg에 가장 높은 함량을 나타내었다.

Keywords

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