Effects of Hijikia fusiforme Extracts on Lipid Metabolism and Liver Antioxidative Enzyme Activities in Triton-Induced Hyperlipidemic Rats

톳(Hijikia fusiforme) 추출물이 고지혈증 횐쥐의 지질대사 및 간 효소활성에 미치는 영향

  • 정복미 (여수대학교 식품영양학과) ;
  • 안창범 (여수대학교 식품영양학과) ;
  • 강성조 (경상대학교 식품공학과) ;
  • 박정현 (경상대학교 식품공학과) ;
  • 정덕화 (경상대학교 식품공학과)
  • Published : 2001.12.01

Abstract

This study was conducted to investigate the effect of Hijikia fusiforme extracts on serum lipid and liver antioxidative enzyme activities in triton-induced hyperlipidemic rats. Sprague-Dawley male rats divided into 7 groups : We injected saline to a normal group (N), saline and tween 80 to control groups (CS, CT) and tot extracts to experimental groups (CSA, CTEtOH, CTE, CTH) for 7 days and then injected triton at the last day. Serum and liver free cholesterol contents were significantly lower in hexane-treated group (CTH) than control group (CT) whereas serum HDL-cholesterol content was higher in aqueous extract group (CSA) than control group (CS). Total cholesterol and phospholipid contents in serum and liver were lower in aqueous extract group (CSA) than control group (CS). Serum and liver triglyceride contents were significantly lower in ethanol (CTEtOH) and hexane treated group (CTH) than control group (CT). Thiobarbituric acid reactive substances of liver were lower in tot extract groups (CSA, CTEtOH, CTE, CTH) than control groups (CS, CT). Superoxide dismutase activities in liver were significantly lower in aqueous extracts group (CSA) and hexane treated group (CTH) than control groups (CS, CT). Liver catalase activity was the lowest in ethylacetate extract group. These results showed that some Hijikia fusiforme extracts have reduction effect of lipid and antioxidative effect in triton-induced hyperlipidemic rats.

본 연구는 용매별 톳 추출물이 고지혈증을 유발한 횐쥐의 혈청과 간의 지질 및 항 산화 효소활성을 측정하기 위하여 체중이 평균 100 g 되는 Sprague-Dawley계 수컷 횐쥐를 7마리씩 7군으로 나누어 1군은 정상군, 2군 이하 7군까지는 용매별 톳 추출물을 체중 kg당 0.5 mg의 용량을 복강으로 일주일간 주사한 다음 마지막 날 체중 kg당 triton 0.5 mg을 복강으로 투여하여 고지혈증을 유발하여 나타난 결과는 다음과 같다. 혈청 및 간 중 유리 콜레스테롤함량은 핵산층 투여군이 대조군에 비해 유의적으로 낮게 나타난 반면 HDL-콜레스테롤 함량은 대조군에 비해 에탄올층과 핵산층 투여군이 유의적으로높았다. 혈청 및 간의 총 콜레스테롤 함량의 경우 대조군에 비해 수층 투여군이 유의적으로 낮게 나타났으며, 특히 간 은 에탄올층 투여군과 에틸아세테이트층 투여군이 대조군에 비해 낮게 나타났다. 수층 투여군의 혈청 중 중성지방함량은 대조군에 비하여 에탄올층 투여군과 핵산층 투여군이 유의하게 낮게 나타났다. 간 중 TBARS 함량은 대조군에 비해 수용성, 비수용성 톳 분회물 투여군의 TBARS함량이 모두 낮게 나타났다. 간 중 SOD의 활성도는 대조군에 대해 톳 수층 투여군이 낮은 경향이었고, 비수용성 대조군에 비해 핵산층 투여군이 유의적으로 낮은 경향을 보였다. 간의 catalase 활성도의 경우 정상군에 비해 대조군과 분획물 투여군이 높은 경향을 보였으나 에틸아세테이트층 투여군은 정상군 수준 이하로 떨어졌다. 이러한 결과로 볼 때 톨은 생체내 항 고지혈증, 항 고콜레스테롤 및 항 산화효과가 있음을 알 수 있었다.

Keywords

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