Antibrowning Effects of Electrolyzed Oxidizing Water with/without Freezing Point Depressing Agents on Peeled Chestnut during Storage

빙점강하제 첨가 전해산화수에 의한 깐밤의 저장 중 갈변억제 효과

  • Published : 2001.12.01

Abstract

This study was to investigate the inhibiting effect of electrolyzed oxidizing (EO) water with/without freezing point depressing agents on polyphenol oxidase (PPO) activity of peeled chestnut. 0.85% sodium chloride, 0.5% citron and 0.5% lemon juice were used to freezing point depressing agents. The content of total phenolics was 13.36 mg% at the earlier stage of storage, and then suddenly increased at around 8∼1ldays. At the 11th day, PPO activity of untreated chestnut was 1,152 units, that was higher than any ethers. EO water adding lemon and citron juice showed synergistic effects on the enzyme inhibition, and their PPD activities were 143.3 and 180.22 units after 4 weeks, respectively. Sensory analysis showed that acceptance of peeled chestnuts was dependent on color and taste, which was related to PPO activity and sweetness. The peeled chestnut treated with EO water added citron or lemon juice tended to show the highest score fur acceptance.

다양한 침지 저장액에 의한 깐밤의 갈변억제에 따른 저장 효과를 비교하였다. 총 폴리페놀의 함량은 저장초기에 13.36 mg%로 매우 낮게 나타났으나, 무처리구는 저장 17일까지 59.12 mg%로 증가 후 다시 감소하였다. 전해산화수 처리구는 저장 8일에 61.02 mg%로 갑작스런 증가를 보인 후 감소하였고, 그 외의 처리구에서는 저장 초기에 미세한 변화를 보이다가 저장 11일에 갑작 스럽게 증가하는 경량을 나타내었다. Polyphenol oxidase 활성의 변화는 기질의 증가시기보다 조금 앞서 증가되기 시작하였으며, 무처리구가 저장 11일에 1,152 units로 가장 높은 활성을 나타내었다. 그리고 명반수 처리구가 저장 8일에 1,117 units로 다른 처리구에 비하여 높은 활성을 나타내었다. 4주간 저장하였을 때에는 유자와 레몬과즙 첨가 전해산화수 처리구가 각각 143.3 units와 180.22 units을 나타내어 타 처리구에 비하여 갈변이 억제되는 것으로 나타났다. 색도 및 관능검사를 통하여 저장기간을 예측하며 본 결과, 무처리구의 경우는 14일, 명반수, 전해산화수 및 NaCl을 첨가한 전해산화수의 경우는 21일, 유자와 레몬을 첨가한 전해산화수 처리구는 28일까지도 저장이 가능한 것으로 나타났다.

Keywords