A Study on Combustion Characteristics of Starch

전분 분진의 연소특성에 관한 연구

  • 김정환 (강원대학교 신소재공학과) ;
  • 현성호 (경민대학 소방안전관리과) ;
  • 이창우 (서울시립대학교 지진방재연구소)
  • Published : 2001.06.01

Abstract

We had investigated combustion properties of starch. Decomposition of starch scavenged by pre-cipitator of spinning factory with temperature were investigated using DSC and TGA. Combustion properties of starch according to amount were checked as temperature variation according to time using spontaneous ignition apparatus. Moreover, combustion properties with blowing or without blowing condition were checked in spontaneous ignition apparatus. As results of thermal analyses, increase in raising temperature causes initial smoldering temperature to move towards low temperature section. In addition, as amount of starch was increased, initial smoldering temperature was lowered. All of combustion forms were smoldering combustion. Initial smoldering temperature was low more slightly with blowing condition than without blowing condition in spontaneous ignition apparatus, which condition made heating value high.

전분 분말의 온도에 따른 열적 안정성을 조사하기 위하여 시차주사열량계(DSC, Differential Scanning Calorimeter) 빛 열중량 분석기(TGA, Thermogravimetric Analysis)를 이용하여 온도에 따른 발열개시 온도, 발열량 등을 조사하였으며, 자연발화 시험기를 이용하여 시료량에 따른 전분 분말의 연소특성을 시간에 따른 온도의 변화를 측정하여 연소개시시간 및 연소시 상승하는 온도를 측정함과 동시에 육안으로 연소특성을 조사하고자 하였다. 한편 자연발화 시험기 내부의 공기흐름에 따른 연소특성을 조사하기 위하여 송풍과 무풍 상태에서의 연소특성을 조사하고자 하였다. 선분 분말의 열분석 결과 승온속도가 증가할 수록 발열개시온도가 저온부로 이동하고 있으며, 발열량도 크게 증가하였다. 또한, 자연발화 실험결과 전분의 양이 증가할수록 훈소 개시온도가 낮아지고, 연소형태는 모두 훈소였다. 자연발화 시험기 내부가 송풍상태일 때 보다 무풍상태로 실험하였을 경우 훈소 개시시간이 다소 빨라지고 있으며, 발열최고온도도 크게 나타났다.

Keywords