Effects of Storage Gas Concentrations on the Qualities of Garlic(Allium sativum L.) Bulb during CA Storage

통마늘의 CA저장 중 저장기체 농도에 따른 품질변화

  • Published : 2001.09.01

Abstract

This experiment was conducted to measure the physiological qualities and the chemical compositions of garlic bulb (Allium sativum L) stored in air and controlled atmosphere at 0$\^{C}$ for 4months. There were no significant differences in physiological qualities such as soluble solid, dry weight and firmness by O$_2$ and CO$_2$ concentrations during 4 months of storage. The surface color of garlic cloves changed toward more dark direction in Hunter color surface with storage. CA storage inhibited the sprout growth by 50% and had no significant difference in root growth. Garlic stored in CA showed lower level of pungency, especially CA of low oxygen concentration (1%) showed the lowest level of pyruvate. Garlic stored in high CO$_2$ concentration(20%) showed the lowest level of fructan concentrations and the highest free sugar concentrations.

마늘을 $0^{\circ}C$에서 일반 대기 및 CA 조건 하에서 4개월 저장하면서 기간 및 조건에 따른 저장 중 마늘의 생리적 품질을 폭정하고 pungency와 fructan 등의 화학적 성분 변화를 분석하였다. 저장 중 마늘의 생리적 품질은 저장 조건에 대해서 큰 차이는 없었으나, CA 저장한 마늘이 일반 대기에서 저장한 마늘에 비해서 수분 감량이 더 많이 일어나 dry weight와 경도가 낮게 나타났다. 표면색은 저장 4개월에서 어둡고 진하게 변했다. CA 저장이 마늘의 발근은 억제하지 못하지만 발아율은 일반 대기저장에 비해서 약 50% 억제하는 것으로 나타났다. 일반 대기에서 저장한 마늘이 CA 저장한 마늘보다 더 높은 pungency를 나타내었으며 특히 pyruvate는 산소 농도가 닻은 (1% $O_2$) CA 저장 조건에서 가장 낮은 값을 나타내었다. Fructan은 저장기간에 따라서 점차 감소하는 경향을 나타내었고 fine sugar는 점차 증가하였다. 발아율이 높은 일반 대기 저장의 fructan 함량이 CA 저장의 경우보다 낮은 값을 나타내었다 그러나 20%의 이산화탄소 농도에서 저장한 마늘의 fructan이 가상 많이 감소하는 경향을 보였다

Keywords