Effects of Storage Conditions on Quality Change after Storage of Deastringencied Persimmons

저장조건이 탈삽감의 저장 후 품질변화에 미치는 영향

  • 정혜승 (경북대학교 식품공학과) ;
  • 정헌식 (경북대학교 농산물가공저장유통기술연구소) ;
  • 이주백 (대구보건대학 보건식품계열) ;
  • 성종환 (밀양대학교 식품과학과) ;
  • 최종욱 (경북대학교 식품공학과)
  • Published : 2001.03.01

Abstract

Effects of storage method and duration on the post-storage quality changes of deastringencied persimmons were investigated. Astringent persimmons(Diospyros kaki T. cv. Chungdobansi) were treated for 39 hours in 70% CO$_2$+5% O$_2$ at 25 $\^{C}$ for astringency removal, and then stored in CA(5%CO$_2$+3%O$_2$, 8%CO$_2$+3%O$_2$), MAP(0.06 mm LDPE film, 5.2%CO$_2$+6.8%O$_2$) and air at 0$\^{C}$ for 15, 45, 75 arnd 105 days. Subsequent to the storage, persimmons were held in air at 10$\^{C}$ for 4 days. The difference of firmness loss in relations to storage methods at O$\^{C}$ during holding at 10$\^{C}$ observed in fruits stored above 45 days at 0$\^{C}$, CA(8%CO$_2$+3%O$_2$) storage was more retarded the firmness loss than the others. Soluble solids during holding at 10$\^{C}$ trended to decrease in fruits stored above 75 days at 0$\^{C}$, CA and MAP storage were a little effective to keeping soluble solids. Titratable acidity during holding at 10$\^{C}$, decreased in fruits stored until 75 days at 0$\^{C}$ regardless storage methods. Sensory characteristics, color, hardness and overall acceptability of fruits stored in CA were significantly higher than those of fruits stored in MAP and air during shelf-life at 10$\^{C}$ after long-term storage at 0$\^{C}$ . These results show that the storage conditions had residual effect on the quality of deastringencied persimmons during shelf-life after long-term storage.

저장한 방법 및 기간이 탈삽감의 저장 후 shelf-life 동안의 품질변화에 미치는 영향을 검토하기 위하여, 떨은감인 '청도반시'를 $25^{\circ}C$에서 70% $CO_2$+5% $O_2$의 기체조성비로 39시간 동안 탈삽처리하고 $0^{\circ}C$의 CA(5% $CO_2$+3% $O_2$, 8% $CO_2$+3% $O_2$), MAP(0.06 mm LDPE, 5.2% $CO_2$+6.8% $O_2$) 및 air 방법으로 15, 45, 75, 105일 동안 각각 저장한 다음 1$0^{\circ}C$에서 보관하면서 품질변화를 조사하였다. 과육경도는 전반적으로 감소하는 경향을 나타내었으며 $0^{\circ}C$에서 저장한 기간이 45일 이상부터 저장방법 별 차이를 보여 CA(8% $CO_2$+3% $O_2$) 저장한 과실에서 감소가 가장 억제되었다. 가용성 고형물 함량은 $0^{\circ}C$에서의 저장 일수가 75일이 경과하면서부터 감소하는 경향을 나타내었고 CA와 MAP 저장보다 air 저장한 과실에서 약간 많은 감소를 보였다. 적정산도는 $0^{\circ}C$에서 저장한 기간이 75일 이하까지는 감소하는 경향이었으나 저장한 방법의 영향은 보이지 않았다. 관능적 품질특성중 color, hardness 및 overall acceptability는 CA저장한 과실이 다른 방법으로 저장한 과실보다 우수하게 유지되었으나 order, juiciness 및 sweetness는 저장한 방법별 뚜렷한 차이를 보이지 않았다 이상의 결과로 이산화탄소 탈삽감의 저장조건인 방법 및 기간은 저장 후 shelf-life 동안에도 과실의 품질변화에 지속적인 영향을 미치는 것으로 확인되었다.

Keywords