Purification and Characterization of Antioxidant Substance from the Stem Bark of Rhus verniciflua

옻나무 껍질에서 항산화물질의 정제와 특성

  • Kim, Jung-Bae (Dept. of Food and Nutrition, Sangji-Youngseo College)
  • Published : 2001.12.01

Abstract

In order to isolate antioxidant substances from Rhus verniciflua (RV) , the dried stem bark was extracted with water. The crude water extracts was purified by using HPLC method with a DEAE (anionic type) , CN and ODS column. The purified compound remained stable at pH 3.0∼6.0. but unstable above pH 6.5. It was stable at 100$^{\circ}C$ for 4 hours, but still had about 80% of residual activity after treatment at 100$^{\circ}C$ for 5 hours. In antimicrobial test, no inhibition was observed against Gram-positive and negative bacteria. This compound was stronger than that of commercial antioxidant showed that DPPH test, such as BHT, BHC at the same concentration (20 $\mu\textrm{g}$/ml) .

옻나무는 독성이 있는 금기물질임에도 불구하고 한국에서는 민간요법으로 옻닭 등의 가공식품 형태로 사용하여 왔다. 항산화 물질은 옻나무 껍질에 물을 가하여 추출하여 분리하였다. 물 추출물은 DEAE, CN, ODS 컬럼을 사용하여 HPLC로 정제하였다. 정제된 순수물질 안정성은 pH 3.0~6.0의 산성영역에서는 안정하였으나, pH 6.5 이상에서는 불안정하였으며, 10$0^{\circ}C$에서 5시간 열처리하여도 80%의 활성을 보였다. 항균력 실험에서는 그람양성, 음성 균주에 대하여 항균 활성이 없었다. 항산화력은 DPPH 방법으로 조사한 결과 동일한 농도에서 (20$\mu\textrm{g}$/m1) BHT, BHC 보다 좋았으나, ascorbic acid 보다 낮았다.

Keywords