Measurement of the proximate components of fresh ginseng (Panax ginseng C.A Meyer) using Near-Infrared Reflectance Spectroscopy

근적외선(NIR) 분광법에 의한 수삼의 성분 측정

  • Chang, Kyu-Seob (Dept. of Food science and Technology, College of Agriculture and Life Science, Chungnam National University) ;
  • Lee, Eui-Suk (Dept. of Food science and Technology, College of Agriculture and Life Science, Chungnam National University) ;
  • Lee, Gyu-Hee (Dept. of Food science and Technology, College of Agriculture and Life Science, Chungnam National University)
  • 장규섭 (충남대학교 농업생명과학대학 식품공학과) ;
  • 이의석 (충남대학교 농업생명과학대학 식품공학과) ;
  • 이규희 (충남대학교 농업생명과학대학 식품공학과)
  • Published : 2001.12.31

Abstract

The measurement values of proximate composition in fresh ginseng could provide the important information for red ginseng processing. The measurement of them were performed by near-infrared (NIR) spectroscopy. Linear regression model for the predicting of proximate composition was developed and validated. The regression values of moisture, crude starch, crude ash, crude fiber, calcium, and magnesium contents were shown as 0.918, 0.951, 0.897, 0.728, 0.933, and 0.390, respectively. Therefore, the proximate composition of fresh ginseng could be measured by NIR, feasibly.

종래의 화학적 방법에 의한 일반 분석으로 수분, 전분, 회분, 조섬유, 칼슘, 마그네슘 등의 성분 분석 결과 수치와 근적외 분광 분석기를 이용하여 검량선을 작성한 결과, 결정계수 ($R^2$)는 전분(0.951), 칼슘(0.933), 수분(0.918), 회분(0.897), 조섬유(0.728), 마그네슘(0.390)의 순으로 높았고, 조섬유와 마그네슘의 경우는 결정계수 값이 다소 떨어지는 경향이 있었지만, 기존의 분석 방법과 유사한 경우를 얻었다. 향후 계속적인 시료의 보강과 모집단 분석을 이용한 체계적인 확충을 통해 얻어진 개량된 검증식을 사용하게 된다면 앞으로 수삼의 분석을 효과적으로 수행할 수 있을 것으로 사료된다.

Keywords