Evaluation of Sustainability for Olive Flounder Production by the Systems Ecology I. EMERGY Analysis of Olive Flounder Production

시스템 생태학적 접근법에 의한 넙치생산의 지속성 평가 I. 넙치생산에 대한 EMERGY 분석

  • KIM Nam Kook (Department of Environmental Engineering, Pukyong National University) ;
  • SON Ji Ho (Department of Environmental Engineering, Pukyong National University) ;
  • KIM Jin Lee (Department of Environmental Engineering, Pukyong National University) ;
  • LEE Suk Mo (Department of Environmental Engineering, Pukyong National University)
  • Published : 2001.05.01

Abstract

Olive flounder is one of the most important aquaculture species in Korea. Interest in the aquaculture of olive flounder has increased recently because of its good growth characteristics and high market price, However, the productivity of olive flounder aquaculture depends on economic inputs such as fuels, facilities, and labor, In this study, EMERGY concepts was used to compare the environment and economy of two olive flounder production methods, fishing fisheries and aquaculture, and to evaluate the sustainability of olive flounder production, EMERGY spelled with an 'm' is a universal measure of real wealth of the work of nature and society made on a common basis. Calculations of EMERGY production and storage provide a basis for making choices about environment and economy following. the general public policy to maximize real wealth, production and use. EMERGY flows from environment were $94.13\%$ for olive flounder fishing fisheries, and $2.20\%$ for aquaculture. EMERGY yield ratio, environmental loading ratio and sustainability index were 17.05, 1.02 and 274 for fishing fisheries and 0.06, 44.41 and 0.023 for aquaculture, respectively. These ratios indicate that the fishing fisheries will yield more net EMERGY, while the aquaculture requires a lower investment of EMERGY.

넙치생산의 지속성을 평가하기 위하여 시스템 생태학적 접근법에 따라 넙치생산활동에 기여하는 자연환경의 실질적인 가치와 인간경제 시스템에 대한 기여도를 EMERGY 분석법으로 평가한 결과는 다음과 같다. 자연환경 에너지원의 EMERGY 점유율 ( $\%$ Renew)은 자연산 넙치생산의 경우 $94.13\%$로 자연환경의 의존도가 높은 구조적인 특성을 잘 반영하고 있으며, 넙치 양식산업의 경우 $2.20\%$를 차지하고 있어 자연산 넙치생산과는 대조적으로 경제활동에 의존도가 높은 산업적 특성을 나타내고 있다. 생산의 효율성과 자원의 가치를 나타내는 EMERGY 생산비 (EYR)는 양식산업의 경우 1.02로 자연산 17.05에 비해서 낮은 생산비 값을 보이고 있어 전체 경제에 대한 기여도가 낮은 것으로 평가되었다. 자연환경에 대한 인간경제활동의 참여율을 나타내는 EMERGY 투자비 (EIR)는 양식산업 44.41, 자연적인 넙치생산 0.06으로 평가되었고, 영속성 자원에 대한 비영속성 자원의 비인 환경부하비 (ELR)는 넙치 양식산업이 상대적으로 자연환경에 대한 경제적인 개발과 투자가 적은 자연산 넙치생산에 비해 화석연료를 비롯한 비영속성 EMERGY가 많이 투입되어 환경부하율이 높고, 자연환경에 대한 압박이 큰 것으로 평가되었다. EMERGY의 생산성과 환경압박의 비로 계산되는 지속성 지수(Sl)는 넙치 양식산업이 자연산 넙치생산보다 환경친화적이지 못하고 생산의 지속성도 훨씬 적은 깃으로 평가되었다. 자연환경의 가치와 인간경제활동을 동일가치에서 평가하는 시스템 생태학적 접근법에 의하여 넙치의 양식산업을 평가한 결과 자연산 넙치생산에 비해, 인간의 경제적 활동에 의한 의존도가 높은 특성을 나타내며, 자연환경에 대한 경제적인 개발과 투자가 큰 것으로 평가되었다. 또한 생산의 효율성이 적은 산업의 형태를 보이고 생산의 지속성도 낮은 시스템으로 평가되었다. 따라서 넙치생산의 발전방향은 화석연료에 의존하는 양식산업보다는 수용능력 범위내에서 자연환경자원을 지속가능 하게 이용할 수 있는 해면어업이나, 보다 자연환경자원에 의존하는 양식기법 또는 생태공학적 방식으로 전환해야 만이 지속적인 발전이 가능할 것이다.

Keywords