The Differences in Resting Pulmonary Function in Relation to the Nutritional status of Patients with Chronic Obstructive Pulmonary Disease

만성폐쇄성폐질환 환자의 영양상태에 따른 안정시 폐기능 차이

  • Mun, Yeung-Chul (Department of Internal Medicine, College of Medicine, Yeungnam University) ;
  • Yu, Sung-Keun (Department of Internal Medicine, College of Medicine, Yeungnam University) ;
  • Park, Hye-Jung (Department of Internal Medicine, College of Medicine, Yeungnam University) ;
  • Park, Jong-Won (Department of Internal Medicine, College of Medicine, Yeungnam University) ;
  • Shin, Kyeong-Cheol (Department of Internal Medicine, College of Medicine, Yeungnam University) ;
  • Chung, Jin-Hong (Department of Internal Medicine, College of Medicine, Yeungnam University) ;
  • Lee, Kwan-Ho (Department of Internal Medicine, College of Medicine, Yeungnam University) ;
  • Kim, Jung-Soon (Respiroctory Center, College of Medicine, Yeungnam University)
  • 문영철 (영남대학교 의과대학 내과학교실) ;
  • 유성근 (영남대학교 의과대학 내과학교실) ;
  • 박혜정 (영남대학교 의과대학 내과학교실) ;
  • 박종원 (영남대학교 의과대학 내과학교실) ;
  • 신경철 (영남대학교 의과대학 내과학교실) ;
  • 정진흥 (영남대학교 의과대학 내과학교실) ;
  • 이관호 (영남대학교 의과대학 내과학교실) ;
  • 김정순 (영남대학교 의과대학 호흡기센터)
  • Published : 2001.12.30

Abstract

Background: With cases of chronic obstructive pulmonary disease(COPD), weight loss and low body weight have been found to correlate with increased mortality and poor prognosis. Therefore, nutritional aspects are an important part of the treatment in cases of COPD. In Korea, there is only limited data available for the changes of resting pulmonary function in relation to nutritional status. This study was carried out to investigate the differences of resting pulmonary function in relation to the nutritional status of patients with COPD. Method : 83 stable patients, with moderate to severe COPD, were clinically assessed for their nutritional status and resting pulmonary function. The patients' nutritional status was evaluated by body weight and fat-free mass (FFM), which was assessed by bioelectrical impedance analysis. According to their nutritional status, the 83 patients were divided into two groups, designated as the depleted, and non-depleted, groups. Result : Of the 83 patients, 31% were characterized by body weight loss and depletion of FFM, whereas 28% had either weight loss or depleted FFM. In the depleted group, significantly lower peak expiratory flow rate(p<0.05) and Kco(p<0.01), but significantly higher airway resistance(Raw, p<0.05) were noted. There was no difference for the non-depleted group in forced expiratory volume at one second, residual volume, inspiratory vital capacity, or total lung capacity. Maximal inspiratory pressure($P_{Imax}$) was also significantly lower in the depleted group(p<0.05). Conclusion : We conclude, from our clinical studies, that nutritional depletion is significantly associated with the change in resting pulmonary function for patients with moderate to severe COPD.

연구배경 : 만성폐쇄성폐질환 환자의 체중감소는 질환자체의 자연경과로 이해하고 있었으나, 체중이 감소된 환자들은 다른 질환에 대한 이환율이 증가하고, 폐성심이나 심부전으로 진행하는 경우가 많아 환자의 예후를 결정하는데 있어 중요한 요인으로 생각하게 되었다. 저자들은 생체전기 저항법률 이용하여 만성폐쇄성폐질환 환자의 영양결핍 정도와, 영양결핍과안정시 폐기능과의 관계를 알아보았다. 대상 및 방법 : 만성폐쇄성폐질환으로 입원한 중등도 혹은 중증 환자를 대상으로 급성기에 나타나는 증상이 호전된 후 퇴원하기 직전에 안정시 폐기능, 동맥혈 가스분석, 호흡 근육 강도, 그리고 체성분 분석을 시행하였다. 체생분분석 결과를 영양결핍과 정상상태로 구분하고 이 두 집단의 안정시 폐기능을 비교하였다. 결 과 : 대상 환자의 59%가 영양결핍 상태였으며, 저체증과 제지방량 결핍이 동시에 있는 경우가 31%이었다. 저체중만 있는 경우가 22%이였으며 제지방량 결핍만 있는 경우는 6%로, 전체 환자의 53%가 저체중이었고 37%의 환자가 제지방량 결핍이었다. 1초간 노력성 호기량 및 노력성 폐활량은 영양상태에 따라 차이가 없었으나, 최대호기유량은 영양겹핍환자가 유의하게 낮았다(p<0.05). 기도저항 및 폐 확산능, 그리고 최대흡기압 역시 영양결핍환자가 정상 환자보다 훨씬 낮았다(p<0.05). 동맥혈 산소분압 및 이산화탄소분압은 두 집단사이에 차이가 없었으며, 잔가량 및 총폐용량은 영양상태에 따라 차이는 없었으나, 영양결핍 환자들이 낮은 경향이었다. 결 론 : 영향결핍은 폐기능저하와 밀접한 관계가 있으며, 만성 폐쇄성폐질환 환자의 예후를 결정하는데 중요하게 작용할 것으로 생각된다. 또한 만성폐쇄성폐질환 환자의 치료에 기류제한의 완화 및 급성악화의 조절과 더불어 근육량 및 활동능력을 유지하기 위하여 영양학적인 측면을 고려하여야 할 것으로 생각된다.

Keywords