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Phenolic Compounds Contents of Rusty-Root Tolerance Ginseng Lines in 6-Year Old Root

6년생 적변내성 인삼계통의 Phenolic Compounds 함량 특성

  • 이성식 (KT&C 중앙연구원 수원시험장)
  • Published : 2002.09.01

Abstract

Experiments were carried out to select marker for rusty tolerance ginseng root using high rusty degree lines(HRL) and low rusty degree lines (LRL) in ginseng plant. A strong positive correlation was detected between degree of rusty-root in 4-year-root and that in 6-year-root. The contents of phenolic compounds among samples were not different in stele and branch & fine roots. The contents of phenolic compounds of rusty-roots was higher than that of healthy-roots in cortex, but those of high 겨sty degree lines (HRL) were not different compared with low rusty degree lines (LRL) in cortex using same rusty-degree samples. These suggest that phenolic compounds in cortex tissue were not adequate as a marker to select rusty tolerance ginseng roots. The contents of phenolic compounds of rusty-roots were higher than that of healthy-roots in epidermis, and those of HRL were higher than LRL in epidermis using same rusty-degree samples. These suggested that the contents of phenolic compounds in epidermis tissue might be a potent marker to select rusty tolerance ginseng roots.

고려인삼의 적변내성 지표성분을 선발하기 위하여 적변지수가 낮아 적변에 강한 건전계통(LRL) 7계통과 적변지수가 높아 적변에 약한 적변계통(HRL) 7계통을 선발하여 시료로 사용하였다. 4년생과 6년생의 적변지수 상관관계는 고도의 유의성을 나타내었다. phenolic compounds 함량이 중심주 및 지세근 조직에서는 차이가 없었다. 피층조직에서는 적변인삼은 건전인삼보다 phenolic compounds 성분 함량이 높았으나, 적변의 정도를 동일하게 한적변계통군와 건전계통군간에는 phenolic compounds 함량의차이가 없어서 지표성분으로 활용 가능성이 없었다. 표피조직에서 적변삼은 건전삼에 비해 phenolic compounds 함량이 높았고, 적변삼이나 건전삼을 시료로 사용 했을 때 모두 적변계통군(HRL)은 건전계통군(LRL)보다 phenolic compounds 함량이 높아서, 적변삼 선발 지표성분으로 활용 가능성이 제시되었다.

Keywords

References

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